#Sport

AMERIČKA PRIČA IVE ŠĆEPANOVIĆ

 

Ona je četvrta godina na Armstrong State Univerzitetu, u Džordžiji, treba da diplomira biologiju sa počastima  „summa cum laude“. Nakon gimnazije „Niko Rolović“ u Baru, kao vrhunska sportistkinja, dobila je punu sportsku stipediju koja joj je pokrila školovanje, knjige, i sve druge troškove.

 

Ona je Iva Šćepanović.

 

Rođena je 1995. godine u Baru gdje je završila osnovnu i srednju školu. Sportom  je počela da se bavi rano, zahvaljujući ocu, Raju Šćepanoviću profesoru fizičkog vaspitanja, sa kojim je u sali za fizičko provodila najviše vremena, dok je držao časove i treninge. Tako se rano razvila ljubav prema odbojci.

Da je u ovom sportu više nego uspješna , govore priznanja koja nam je stidljivo navela:

Najbolja postava "2. Medjunarodni proljetni turnir za djevojčice" Makarska, 2009; Najbolja smečerka Turnir "Galeb 2009/95" Bar, oktobar 2009;

Najbolja smečerka Turnir "Galeb Kadetkinje '95" Bar, 2010;

Najbolja igračica na Kadetskom prvenstvu Crne Gore, April 2011,

Najbolja igračica Turnir u Baru, 2011;

Najbolja igračica Juniorskog prvenstva Crne Gore, Pljevlja 12.05.2013.

 

Svoje uspjehe nastavila je da niže i u Americi , gdje odlazi da studira:

Držač rekorda po broju odbrana u jednoj utakmici u istoriji odbojke Armstrong Univerziteta-41 odbrana u jednoj utakmici, treća igračica u istoriji odbojke Armstrong Univerziteta koja je imala 500 odbrana u jednoj sezoni, dok od akademskih priznanja izdvaja: Počasno akademsko priznanje sportske konferencije "Peach Belt" - Jesen 2014, Proljeće 2015, Jesen 2015, Proljeće 2016, Jesen 2016; Nagrada za akademsko dostignuće Asocijacije Sportskih Direktora Druge Američke Divizije; Dekanova lista - Jesen 2014, Proljeće 2015, Jesen 2015, Proljeće 2016, Jesen 2016, Jesen 2017; Nagrada za akademsko istaknuće medju internacionalnim studentima, jesen 2017; Član počasne zajednice akademika "Phi Eta Sigma" ; Član "Nacionalne Zajednice za Liderstvo i Uspjeh".
Dobila je i  nagradu za najveći prosjek u timu  2016.godine

Pored svega ovoga ističe da je bila  član Kadetske reprezentacije Crne Gore 2010. godine, što u njenom srcu ima posebno mjesto.

O svom životu „preko bare“ kaže:

 

Iz Amerike nosim prelijepo iskustvo. Kao student-sportista, moj prosječan dan sastoji se od dva, ponekad tri treninga (ukupno 5 sati), i oko 5,6 sati predavanja, u zavisnosti od dijela sezone (da li su pripreme ili ne) i semestra. Tokom proljeća i u avgustu su uglavnom pripreme i tada imam kondicioni trening (sprintovanje) u 7h ujutru, do 8h, zatim predavanje do podne, kada imam teretanu (dizanje tegova), potom nazad na predavanja i onda odbojkaški trening od uglavnom 16:30h, 17:00h do negdje 19/19:30h. Naravno, tu se dan ne završava već uglavnom imam ili ispite ili kvizove i projekte pa je noć generalno rezervisana za učenje. Odredjeni prosjek (8.5) se mora održati da bi uopšte bili dio tima. Odbojkaška sezona je tokom jeseni i sastoji se od otprilike 30-35 utakmica za 3 mjeseca. Tempo je veoma naporan ali sve to vrijedi kada znate da ulažete u sebe i svoje kvalitete.“

Priznaje da nije lako, ali da je sistem takav da se talenat prepoznaje, motiviše i nagrađuje ali se zahtjeva veliki rad.

 

Iva dodaje da joj je iskustvo u Americi obogatila njena americka host (domaćinska) porodica, bračni par iz Floride, Bill i CJ Sherman, koji su uvijek bili tu za nju, u bilo koje doba dana i noći, i kako kaže pomogli joj da izadje na pravi put.

 

Vjerujemo da Ivu tek čekaju uspjesi koje ćemo pratiti i sa radošću dijeliti sa našim čitaocima.

 

Autor: Maja Vlahović

 

 

 

O nama
Mravinjak je portal namijenjen mladima i svima koji se tako osjećaju. Ovdje ćete naći sve što biste voljeli da znate a nemate koga da pitate.
Jer, nema ni Google uvijek odgovor na sve!
Zato čitajte, pišite, pitajte!

Urednik: Jelena Vukić
Pišite nam
Podijelite sadržaj na: