#Novosti

ŠETALIŠTE? PARKING? KOLOVOZ?

Nedavno je u redakciju barskog portala http://www.jedro.bar stiglo pismo jednog od naših sugrađana koji se u ime svih nas pobunio povodom nepodnošljive situacije na barskom šetalištu.

 

http://www.jedro.bar/info/4036-revoltirani-gradjanin-bara

 

Iako je tekst dijeljen i o tome se pričalo danima, kao i do sada , na tome se sve završilo, uprkos trudu građana da se konačno nešto promijeni.

 

Mi takođe želimo da ukažemo na problem, sagledan u drugo doba dana, tik pored plaže, gdje se konstantnom , neprekidnom, danonoćnom vožnjom što privatnih što poslovnih vozila, ugrožava život najmlađih kupača, a njihovi roditelji, prijatelji , rođaci, izlažu se svakodnevnom stresu bez potrebe, i umjesto da uživaju na plaži, svi otvaraju četvore oči da neko od djece ne nastrada kupujući sladoled.

 

Kako znamo? Dežuramo?

 

Jeste, eto danas smo bili „zaludni“ čitavih 20 minuta! da ova priča ne bi bila „prazna“, i evo gore u kolažu sve što smo zabilježili za tih 20 minuta oko 11h u subotu ujutru.

 

Možete se igrati matematike pa u odnosu na broj kola po satu izračunati koliko ih dnevno prođe „šetalištem“, pa dodati broj djece koji tuda trčkara, pa onda izračunati mogućnost sudara..

 

Rezultati bi bili jezivi. Ali to je samo statistika i matematika. Niko se na žalost time neće baviti dok se ne daj Bože nešto loše ne desi.

 

A ako ste ipak izračunali vjerovarnoću, onda znate da je tragedija tu iza ćoška, viri, čeka, zadovoljno trlja ruke,  ukoliko se nešto ne promijeni.

 

Postoji i drugo rješenje. Skinite fino znak koji godinama jasno zabranjuje prolaz vozilima od 09-06h svakoga dana, da se mi koji ostavljamo kola na parkingu i sa svojim plažnim mobilijarom, djecom, drugaricama, roditeljima, babama , djedovima , komšijama, momcima, djevojkama, ne bi osjećali glupo što POŠTUJEMO pravila , a sve gore navedene maltretiramo šetnjom od prakinga do plaže na 35+, kada bi i mi fino mogli do dolje kolima,  pa biraj lijevo ili desno, ostavi kola gdje ti je drago jer o tome niko ne brine..

 

Da se razumijemo. Mi ne krivimo one koji ne poštuju znak koji stoji godinama na kraju OGROMNOG parkinga pored stadiona. Vruće im je, lijenji su da pješače, to jest šetaju do šetališta i plaže.

 

Krivimo one koji su ga postavili što ne sprovode kaznu za kršenje odredbe koja na njemu stoji, a ne stoji za džabe.

 

 

I za jedne i za druge evo definicije ŠETALIŠTA, PROMENADE, KORZA, možda nisu krivi jer ne znaju šta znači..

 

Promenada

Promenada (od francuskog promener = šetati se) u najširem značenju mjesto za šetnju, šetališe, put po kom se može hodati, a nekad u prošlosti i kočijom provozati.

Ljudi koriste promenade u slobodno vrijeme za uživanje u prirodi, vježbanje ili pokazivanje. Po njima je promet vozilima, najčešće zabranjen (ili ograničen), ako ne i uvijek. Šetališta se obično nalaze po mjestima za odmor i ljetovalištima, a u većim gradovima po parkovima.

Korzo (ital. corso) predstavlja najčešće glavnu gradsku ulicu i svojevrsni izlog grada, odnosno glavno gradsko šetalište u našim mjestima.

 

Autor: Jelena Vukić

Foto: privatna arhiva

 

O nama
Mravinjak je portal namijenjen mladima i svima koji se tako osjećaju. Ovdje ćete naći sve što biste voljeli da znate a nemate koga da pitate.
Jer, nema ni Google uvijek odgovor na sve!
Zato čitajte, pišite, pitajte!

Urednik: Jelena Vukić
Pišite nam
Podijelite sadržaj na: