#Novosti

„ANIKA I NJENA VREMENA“ SRPSKOG NARODNOG POZORIŠTA I BEO ART-A NA ZIMSKOJ SCENI LJETOPISA 29. MARTA

Predstava „Anika i njena vremena”, u produkciji Srpskog narodnog pozorišta i Beo Art-a, kojom će biti zaokružen martovski program zimske scene Ljetopisa, igraće se 29. marta u barskom Domu kulture, sa početkom u 19h.

Karte se još uvijek mogu naći u prodaji. Njihova cijena je 5 eura, a mogu se kupiti svakog dana u intervalu od 16h do 20h, na biletarnici u Dvorcu ili rezervisati pozivom ili porukom na broj 068/278-760.

U komadu koji je režirala Ana Đorđević, uloge tumače: Milica Trifunović, Nenad Pećinar, Biljana Keskenović, Dušan Matejić/Dušan Vukašinović, Milovan Filipović, Jovana Mišković i Milica Grujičić.

Predstava je nastala po motivima poznate pripovijetke Iva Andrića „Anikina vremena“. Njena radnja postavljena je u „dramaturški okvir onog dijela priče kada Jakša, sin dobrunskog prote Melentija, umesto da se preda crkvi i naslijedi porodični „zanat“, predaje sebe Aniki i „otvorenoj kući“, višegradskom bordelu.

 

Od prvog trenutka, situacija je postavljena tako da, iako potisnute u kuće, bez velikog izgleda na društveni uticaj i javni život, žene oblikuju stvarnost u kojoj žive muškarci.

Ana Đorđević nedvosmisleno jasno daje do znanja da su one i te kako bitan društveni faktor, ravnopravan ako ne i jači pol od muškaraca, pozvanih za sve i svašta, a otvara i pitanje odnosa tih istih žena, unutar porodice, gdje majka tradicionalno sputava kćerku da bude samostalna i nezavisna, kao što pomaže ocu (muškarcu) da sina izvede na pravi put – put moći.

 

U drugom planu, predstava na tragu katkad suptilnog, katkad otvoreno kritičkog jezika Iva Andrića, otvara pitanja zaostalosti sredina koje svoju (ne)sreću grade na, takođe, tradicionalnim, zatucanim odnosima prepunim potlačivanja, sujeverja, licjemerja“.

 

 

Barski ljetopis

O nama
Mravinjak je portal namijenjen mladima i svima koji se tako osjećaju. Ovdje ćete naći sve što biste voljeli da znate a nemate koga da pitate.
Jer, nema ni Google uvijek odgovor na sve!
Zato čitajte, pišite, pitajte!

Urednik: Jelena Vukić
Pišite nam
Podijelite sadržaj na: