#Novosti

GUDAČKI KVARTET BEOGRADSKE FILHARMONIJE ODRŽAO USPJEŠAN KONCERT NA ZIMSKOJ SCENI BARSKOG LJETOPISA

Jak olujni vjetar nije sinoć omeo publiku Barskog ljetopisa da posjeti još jedan program, koji se u okviru zimske scene, održava „Četvrtkom u Dvorcu“.

Ljubitelji klasične muzike uživali su u koncertu Gudačkog kvarteta Beogradske filharmonije, na čijem su kraju umjetnici nagrađeni dugim i iskrenim aplauzom. Zadovoljstvo nije izostalo ni na drugoj strani.

Kvartet je svirao dodatno inspirisan posvećenom pažnjom i pokazanom emocijom publike.

 

Sastav, koji čine Jelena Dragnić – prva violina, Vladan Lončar – druga violina, Boris Brezovac – viola i Aleksandar Latković – violončelo, izveo je u Baru jednočasovni program, koji je obuhvatio dvije kompozicije za gudački kvartet – jednu od Dmitrija Šestakoviča, drugu od Ludviga van Betovena. Riječ je o kanonskim djelima za gudače. Tako se, recimo, Betoven našao i na spisku autora čije su kompozicije svirali za svoj prvi CD, izdat 2015. godine.

"Betoven je svakako osnovna literatura svakog gudačkog kvarteta. Na našem disku nalazi se drugi Betovenov kvartet, ne ovaj koji smo večeras svirali. Bio je tu i „Četvrti kvartet“ Dmitrija Šostakoviča, koji je isto standardni deo repertoara manje-više svakoga kvarteta. Ipak na skoro svakom koncertu sviramo različit program," objasnio je Boris Brezovac, violista.  

 

Kvartet već radi na svom drugom CD-u. U vezi sa tim, podijelili su sa nama svoje zamisli i planove za naredni stvaralački period.

 

"Najveća problematika oko diska je, u stvari, onaj deo koji se desi posle samog snimanja. I zbog toga je trebalo dobrih godinu i po dana da se uopšte prvi disk pojavi. Trenutno radimo na materijalu za drugi. Takođe, u najskorijem periodu očekujemo početak, tačnije razvijanje velikog programa koji obuhvata stvaralaštvo srpskih kompozitora. U tom ćemo smislu uraditi još trajnih zapisa", dodao je Brezovac.

 

Gudački kvartet Beogradske filharmonije osnovan je 2011. godine, u okviru samog orkestra. Njegovi članovi od tada aktivno sviraju i nastupaju paralelno, u obje formacije; što je svakako izazov sa aspekta profesionalne odgovornosti, ali i sa aspekta lične organizacije.

 

"Iako mi sviramo svako svoj instrument, na probi orkestra i na probi kvarteta postavka posla je potpuno drugačija. Orkestar zahteva sasvim drugu vrstu koncentracije, takođe jednu drugu vrstu odricanja. To je ogroman ansambl, često nas je preko 100 na bini. Čovek mora da ima, kako sluha, tako i razumevanja za svoju okolinu. Što se kvarteta tiče, mi za njega odvajamo naše privatno vreme. To nam ni na koji način nije propisano. Nije ni vezano za orkestar u smislu organizacije posla, proba ili koncerata. To je više vezano za našu unutrašnju organizaciju, ali naravno produkcija Filharmonije nas maksimalno podržava", kazao je violista Boris Brezovac.

 

Od svog snimanja kvartet ima zapažene koncertne aktivnosti, ne samo u regionu, već i u cijelom svijetu. Samo neke od zemalja u kojima su nastupali su Francuska Poljska, Njemačka, Ujedinjeni Arapski Emirati, Kina.

 

 

Autor: Barski ljetopis

O nama
Mravinjak je portal namijenjen mladima i svima koji se tako osjećaju. Ovdje ćete naći sve što biste voljeli da znate a nemate koga da pitate.
Jer, nema ni Google uvijek odgovor na sve!
Zato čitajte, pišite, pitajte!

Urednik: Jelena Vukić
Pišite nam
Podijelite sadržaj na: