#Novosti

IZABRANI NAJBOLJI BIZNIS PLANOVI U SREDNJOJ EKONOMSKO-UGOSTITELJSKOJ ŠKOLI U BARU

10.04. je u srednjoj Ekonomsko-ugostiteljskoj školi održano finale školskog takmičenja u izradi biznis planova. Od ukupno 28 prijavljenih ideja,nakon dva selekciona kruga,11 ideja se kvalifikovalo da budu javno prezentirane i da se nadmeću za neku od vrijednih nagrada.

 

Prvo mjesto pripalo je biznis ideji "Ekomat", koja zagovara postavljanje reciklažnih automata na frekventnim mjestima u gradu. Automati bi omogućili prolaznicima da se na višestruko koristan način riješe otpada,jer bi njegovim ubacivanjem u automat pružili ekološki doprinos okolini,a zauzvrat dobili novčanu nadoknadu u visini koja bi zavisila od vrste i količine ubačenog otpada. Autori ove ideje su učenici odjeljenja IV-3,Vukan Vujačić i Gleb Baklanov.

 

Drugoplasirana je bila ideja "Multimedijalni meni", koju je predstavio Denis Alibegović, učenik odjeljenja IV-4. Polazeći od široke upotrebe savremenih tehnoloških uređaja, on je ponudio softversko rješenje za postizanje brže i efikasnije usluge u ugostiteljskim objektima.

 

Inovativno rješenje za uvijek čista prozorska stakla ponudili su učenici odjeljenja IV-2, Elsan Hot, Luka Knežević i Elvir Čobić. Njihova ideja,"Smart blinds", je,po mišljenju žirija, zavrijedila treće mjesto.

 

Učenice Katarina Mijović,Anđela Pešikan i Adelisa Mujić predstavile su se idejom "Torba sa unutrašnjim lampicama",koja je rangirana kao četvrtoplasirana.

 

Peto mjesto pripalo je ideji "Booking guide",autorskog tima koji su činili Todor Sjekloća,Dijana Kovačević i Jelena Maljević.

Za najbolje biznis planove škola je obezbijedila novčane nagrade i to u iznosu od 100€ za prvo mjesto,70€ za drugo i 50€ za treće. Zbog jake konkurencije i veoma male bodovne razlike,odlučeno je da i četvrto i peto mjesto budu novčano nagrađeni u iznosu od po 30€.

 

Kvalitet ideja i na njima baziranih biznis planova,procjenjivao je stručni žiri u sastavu: Ivana Tomašević,direktorica Bisnis Start-up Centra, prof.dr Sandra Đurović,prodekan Fakulteta za poslovnu ekonomiju, kao i Jelena Vukić,osnivač portala za mlade "Mravinjak.me".

 

Pored njih,žiri su činili i predstavnici škole:Tanja Spičanović, direktorica, Šahin Šabotić,pedagog, Danijela Janjić,profesorica turističke grupe predmeta i Ivana Perović,profesorica ekonomske grupe predmeta. 

 

Važno je istaći da su svi biznis planovi prijavljeni za ovogodišnje takmičenje nastali pod mentorstvom profesorice Vesne Vulić. Neprestanim bodrenjem i ohrabrivanjem učenika da se upuste u poduhvat generisanja ideja i njihovog pretakanja u biznis planove, već šestu godinu za redom kroz ovo takmičenje promoviše se preduzetnički duh i pokreću inicijative za neke nove biznis priče.

 

Pored toga,ovo takmičenje predstavlja uvertiru za veliku Berzu preduzetničkih ideja,koja se održava 09.maja na Univerzitetu Donja Gorica.

 

Izvor: JU Ekonomsko-ugostiteljska škola

O nama
Mravinjak je portal namijenjen mladima i svima koji se tako osjećaju. Ovdje ćete naći sve što biste voljeli da znate a nemate koga da pitate.
Jer, nema ni Google uvijek odgovor na sve!
Zato čitajte, pišite, pitajte!

Urednik: Jelena Vukić
Pišite nam
Podijelite sadržaj na: