#Novosti

LIDER - 15. IZDANJE GODIŠNJEG MAGAZINA JU SREDNJA STRUČNA ŠKOLA BAR

Davne 2004. kada je osnovala list, mislila je da će potraga za imenom biti najteži dio posla. Znala je da ono mora predstavljati ono na šta se vrijedi ugledati i iz čega se da mnogo toga naučiti.

 

Lideri kvalitetnog društva moraju biti profesori i  njihovi đaci, pa ime Lider po mom izboru nije ni malo slučajno odabrano. Ono upućuje na mladost, rad, energiju koja nas pokreće i mudrost, stabilnost i odmjerenost koja nas održava,“-  kaže Anastazija Banović, profesorica engleskog jezika, osnivač i urednik školskog časopisa Lider.

 

Sačinjen od dvije redakcije, učenika i profesora, ovaj fantastični časopis daje nam uvid u ono što ovi mladi ljudi rade i stvaraju, sami, i uz pomoć i podršku tima profesora svoje škole.

 

Vode nas kroz čitavu godinu dešavanja i stvaranja, istraživanja, pisanja, slikanja, fotografisanja..

Oni su obilježili „Dan bez automobila“, „Evropski dan jezika“, prisustvovali „Danima nauke „ u Podgorici, održali tribinu na temu „Zaštita mentalnog zdravlja na radnom mjestu“, gostovali na „Danima jabuke“ u Goraždu, obilježili „Dan srednjoškolaca“, upoznali i intervjuisali Ramba Amadeusa i Ivanu Španović, sproveli PISA testiranje i još mnogo, mnogo toga..

 

 

Listajući časopis imamo uvid u to koliko je kvalitetan Učenički parlament, koji učenicima omogućava demokratski način udruživanja radi zastupanja interesa svih učenika u donošenju odluka koje se njih neposredno tiču i koji prati i obrađuje sve aktuelne društveno političke teme, poput Borbe protiv trgovine ljudima, Rodne ravnopravnosti, AIDS-a, Ljudskih prava ..

Zajedno sa učenicima i profesorima obilazimo Sarajevo i Dubrovnik,  a uz priču Janković Danijele obilazimo Bar i okolinu, i zavirujemo u dijelove netaknute prirode koja nam je tako blizu, a nekima na žalost tako daleko.

Vješta, kako sa riječima , tako i sa fotoaparatom, Danijela nam otkriva bisere koji nas okružuju i spontano poziva da navučemo udobnu obuću i krenemo u otkrivanje našeg prelijepog grada i njegove okoline.

Njena drugrarica Adelisa Badžović nas kroz „Traktat o prirodi“ mami da se izujemo i otrčimo na prvu livadu ili plažu i stopimo se sa prirodom, dok nam Filip iz I1 priča o svom životu na velikom imanju u Zeti i jednom potpuno drugačijem doživljaju prirode i životinja..

 

Ana Hiblović, inače stalni saradnik Mravinjaka, nas vodi na „Dane Nauke“, preporučuje šta da čitamo i gčedamo, ali i upoznaje sa jednom od najtalentovanijih crtača koje smo ikada sreli , Inom Koprivicom čiji smo rad uz Aninu pomoć predstavili na Mravinjaku.

Milica Hot priredila je sabrana djela svojih drugova iz klupa, što u prozi i poeziji , što u slici. Njihove riječi ostavljau bez daha, a crteži pričaju priče za sebe..

Adelisa Badžović nas upoznaje sa Jovanom Vukčević, Vladom Đurovićem, Dijanom Vuković, Denisom Šabanovićem, Lukom Šušterom, Lukom Petrušićem, Anitom Muratović i Ognjenom Steševićem i istražuje i priča „Kako biti dobar sportista“?

Sa Pajić Anjom učimo da sviramo gitaru, dok sa Sokolović Tonijem  gledamo pozorišne predstave uz predivnu priču o tome kako mu je Prof. Marija Šušter otkrila čarobni svijet dasaka koje život znače..

 

Mogli bismo da pišemo i pišemo, ali moramo nešto da vam ostavimo ida pročitate.

Srećni smo što smo i mi zaslužili da budemo dio ove predivne priče, pa je i tekst o našem portalu Mravinjak i NVU Mravinjak-edukativni centar našao svoje mjesto u Lideru, zahvaljujući osnivaču i uredniku prof. Anastaziji Banović.

 

Sve se ovo realizovalo uz nesebičnu pomoć, trud i rad tima profesora pedagoga Milanke Okuke, prof. Marije Šušter, prof.Branke Ćalasan, prof. Valentine Radonjić, Mr.Darka Jelića, spoljnog saradnika Jelene Vukić, Mr. Mirka Brzića, prof. Katarine Brnjada, Mr. Tanje Kragulj, prof.Sofija Rašković, dipl.inž. Neđeljko Knežević, koji  sa mnogo ljubavi, razumijevanja, truda i rada vode ove mlade ljude kroz jedan od najvažnijih perioda u životu.

 

Lideru želimo srećno 15. izdanje i puno uspjeha i sreće u daljem radu!

 

 

Ovim putem Mravinjak.me vam svima šalje poziv da se javite našoj redakciji, da pišemo o vama, da pišete za nas, jer mi smo tu zbog vas!

 

Više o JU Srednja stručna škola Bar na :

http://srednjastrucna-bar.me/

 

Izvor: Lider

Priredila : Jelena Vukić

Foto: Danijela Janković, Jelena Vukić

 

 

O nama
Mravinjak je portal namijenjen mladima i svima koji se tako osjećaju. Ovdje ćete naći sve što biste voljeli da znate a nemate koga da pitate.
Jer, nema ni Google uvijek odgovor na sve!
Zato čitajte, pišite, pitajte!

Urednik: Jelena Vukić
Pišite nam
Podijelite sadržaj na: