#Novosti

MLADI GITARISTI MUZIČKE AKADEMIJE SA CETINJA, 08. NOVEMBRA U DVORCU KRALJA NIKOLE-„Veče gitare“ u nastavku Zimske scene „Barskog ljetopisa“

Mladi gitaristi Muzičke akademije sa Cetinja u klasi profesora Danijela Cerovića, nastupiće u četvrtak, 08. novembra u Dvorcu kralja Nikole čime će biti započet muzički program drugog izdanja Zimske scene „Barskog ljetopisa“.

 

U programu, koji počinje u 20h, učestvuju: Višnja Dukić, David Marton, Enes Alković, Stefan Kostić i Vuk Sandić. Ulaz je slobodan.

Jedina dama u ovom sastavu, Višnja Dukić od svoje osme godine je pohađala ŠOMO „Herceg Novi“ a zatim i Umjetničku školi za muziku i balet „Vasa Pavić“ u Podgorici, gdje je maturirala je u klasi profesorice Bojane Brajović.

 

Višnja je do sada bila učesnica mnogih takmičenja, na kojima je uvijek osvajala prve i druge nagrade. Učesnica je brojnih seminara i festivala u organizaciji SMŠ „Vasa Pavić“, od kojih se izdvaja festival Dani gitare u Podgorici, gdje je imala priliku da pohađa majstorske radionice sa velikim imenima svjetske gitarističke scene, kao što su: Johannes Muller, Vera Ogrizović, Maurizio Di Fulvio… Takođe, učesnica je festivala: Guitar Art Summer Fest, Guitar Art Fest Beograd, Guitar Fest Sarajevo East gdje se usavršavala kod eminentnih gitarista. Višnja Dukić je student prve godine na Muzičkoj akademiji na Cetinju u klasi profesora Danijela Cerovića. 

David Marton, srpski klasični gitarista počeo je da svira gitaru sa osam godina. Pohađao je osnovnu muzičku školu „Josif Marinković“ u Vršcu u klasi profesora Relje Turudića dok je srednju muzičku školu završio u Beogradu, u muzičkoj školi „Davorin Jenko“ u klasi istog profesora.  Do sada je učestvovao na raznim festivalima i takmičenjima, kako u zemlji, tako i u inostranstvu. Značajniji rezultati su: Republičko takmičenje (Beograd, Srbija), Ion Vidu(Temišvar, Rumunija), Jarakova gitara (Čačak, Srbija), Davorin Jenko (Beograd, Srbija).

 

David je radio je sa svjetski poznatim gitaristima kao što su Zoran Dukić, Costas Cotsiolis, Thomas Offermann, Raphaela Smits, Nikita Koshkin i mnogi drugi.  Marton je student druge godine na Muzičkoj akademiji na Cetinju, u klasi profesora Danijela Cerovića i nastavnik je gitare u muzičkoj školi „Vida Matjan“ u Kotoru.

Mladi Enes Alković gitaru je počeo da svira sa svojih sedam godina kod profesora Ranka Opančine. Već sa osam godina osvaja svoju prvu Zlatnu liru na Republičkom takmičenju, nakon čega je bio uspješan na mnogim međunarodnim takmičenjima u Crnoj Gori, regionu i Italiji. Pohađao je masterklasove kod eminentnih profesora poput Srđana Tošića, Vere Ogrizović, Aleksandra Hadži Đorđevića, Judicael Perroy, Adriano del Sal, Roberto Fabri i mnogih drugih.

 

Nakon završetka niže muzičke škole, svoje školovanje je nastavio u Srednjoj muzičkoj školi „Vasa Pavić“ u Podgorici, u klasi profesora Srđana Bulatovića. Trenutno studira na Muzičkoj akademiji na Cetinju, u klasi profesora Danijela Cerovića. 

Stefan Kostić je počeo da svira gitaru sa osam godina. Osnovno muzičko obrazovanje stekao je u Baru u ŠOMO „Petar II Petrović Njegoš“ kod profesora Ranka Domazetovića. U Podgorici je završio Srednju muzičku školu „Vasa Pavić“ u klasi profesora Srđana Bulatovića. Učesnik je raznih festivala i takmičenja u zemlji i regionu, kao što su Belgrade Guitar Fest, Nikšić Guitar Fest i drugi.

 

Na državnim takmičenjima u Crnoj Gori dobitnik je dvije zlatne i jedne srebrne lire. Tokom školovanja je imao priliku da sarađuje sa poznatim klasičnim gitaristima i pedagozima kao što su: Nikita Koškin, Adriano Del Sal, Srđan Tošić, Kostas Kociolis, Goran Krivokapić. Student je četvrte godine na Muzičkoj akademiji na Cetinju u klasi profesora Danijela Cerovića.

Vuk Sandić je, poput Kostića, počeo  da svira klasičnu gitaru sa osam godina i to u klasi prof. dr Srđana Bulatovića, a zatim profesora Borjana Radovića u Umjetničkoj školi za muziku i balet „Vasa Pavić“ u Podgorici gdje je završio i srednju školu u klasi profesorice Bojane Brajović. Svoje muzičko obrazovanje nastavio je na Muzičkoj akademiji na Cetinju u klasi profesora Danijela Cerovića gdje trenutno pohađa I godinu studija.

 

Učesnik je brojnih takmičenja i seminara na nivou Crne Gore i regiona: Festival gitare – Tivat, Gitar art festival – Beograd, Republičko takmičenje – Crna Gora.

Sandić je radio i sa svjetski poznatim gitaristima i profesorima kao što su: prof. Srđan Tošić, prof. Vera Ogrizović, Costas Cotsiolis, Thomas Offermann i mnogi drugi.

 

 

Izvor: Barski ljetopis

Foto: Barski ljetopis

O nama
Mravinjak je portal namijenjen mladima i svima koji se tako osjećaju. Ovdje ćete naći sve što biste voljeli da znate a nemate koga da pitate.
Jer, nema ni Google uvijek odgovor na sve!
Zato čitajte, pišite, pitajte!

Urednik: Jelena Vukić
Pišite nam
Podijelite sadržaj na: