#Novosti

NE PROPUSTITE KIŠU METEORA 13. DECEMBRA

Geminidi  su jedan od najpouzdanijih meteorskih rojeva.

 

Meteorski roj (ili „meteorski pljusak“, „meteorska kiša“) predstavlja pojavu kada veći broj meteora prividno dolazi iz jedne tačke (ili jako male oblasti) na nebu u toku kraćeg vremenskog perioda.

 

Meteori se javljaju kada meteoroidi pri velikoj brzini uđu u zemljinu atmosferu i jonizuju sloj vazduha oko sebe. Pri rekombinaciji jona dolazi do pojave svjetlosti koja nosi naziv „meteor“. Većina meteoroida manja je od zrna pijeska. Pri prolasku kroz atmosferu, potpuno isparavaju i nikad ne stignu na površinu Zemlje. Ostaci meteoroida koji dospiju na Zemlju nazivaju se meteoritima.

 

Geminidi, kao što im ime govori, potiču od sjajne konstelacije Blizanaca. Radijant Geminida se nalazi u sazvežđu Blizanaca, u blizini najsjanije zvijezde ovog sazviježđa — Kastora, i vidljiv je sa obije Zemljine hemisfere, pa ćete ih najbolje pronaći ako te noći budete gledali u pravcu Oriona jer se Bilzanci nalaze sa desne strane ovog sazviježđa.

 

Mnogi geminidi su sjajni i obojeni, što ih u kombinaciji sa relativno malom brzinom čini idealnim za fotografska posmatranja.

Vjerovali ili ne, ova fantastična nebeska pojava biće najvidljivija u noći između 13. i 14. decembra, mnogo više nego  prošle godine, budući da se Super mjesecom mimoilazi za skoro 10 dana, pa će vidljivost biti odlična!

Geminide je moguće posmatrati sa cijele sjeverne hemisfere, a nezavisno od geografske širine, radijant kulminira u 2h časa ujutru po lokalnom standardnom vremenu (biće ih i prije toga, ne brinite!).

 

Videti zvijezdu padalicu je u normalnim okolnostima prava rijetkost, ali kada su ovakve pojave u pitanju, njihova učestalost je tolika da ih može biti i preko 120 u toku jednog sata!

 

Posmatranje ove predivne kiše ne zahtjeva nikakvu posebnu pripremu. Budući da je hladno, dobro se obucite, pronađite mejsto koje je van domašaja jakih svjetala grada i ponesite dobro raspoloženje. Kada se udobno smjestite, dozvolite očima da se priviknu na mrak jedno pola sata, a onda se opustite i uživajte!

 

Ukoliko ne bude oblačno, garantujemo nezaboravno veče!

 

Autor: Jelena Vukić

 

O nama
Mravinjak je portal namijenjen mladima i svima koji se tako osjećaju. Ovdje ćete naći sve što biste voljeli da znate a nemate koga da pitate.
Jer, nema ni Google uvijek odgovor na sve!
Zato čitajte, pišite, pitajte!

Urednik: Jelena Vukić
Pišite nam
Podijelite sadržaj na: