#Novosti

PREDSTAVA „PRST“ BITEF TEATRA I HEARTEFACT-A NA ZIMSKOJ SCENI BARSKOG LJETOPISA OVOG ČETVRTKA

Za posljednji četvrtak u mjesecu, 26. april, na zimskoj sceni Barskog ljetopisa, planirana je predstava Bitef teatra i Hartefacta, „Prst“, koju je, po tekstu Doruntine Baša, režirala Ana Tomović. Uloge u komadu tumače Jasna Đuričić i Milica Stefanović.

 

U mnogim tradicionalnim kosovskim kućama, još uvijek se dešava da žene nestalih u ratu i dalje žive sa muževljevom porodicom, iako je prošlo više od deset godina od rata. Pravo nad njihovim životima, koje je nekada pripadalo mužu, sada pripada njegovoj porodici. One uopšte nemaju „privatni“ život. Šta god radile, moglo bi se tumačiti kao nešto što dolazi direktno iz porodice njenog muža, pa moraju biti pod kontrolom kako bi štitile čast porodice.

 

Ali šta se dešava ako se muževljeva porodica sastoji samo od njegove majke? Da li je ona u stanju da „čvrstom rukom“ kontroliše situaciju? I kako uspijeva da održava domaćinstvo u situaciji kada je progone sjećanja na nestalog sina koga je pokušala da sakrije u podrumu kuće? Kako zadržava moć u situaciji kada su snahina očekivanja u vezi sa nestalim mužem nešto drugačija i kada se dvije žene povrjeđuju dovodeći međusobni odnos do (nemogućeg) razrješenja?

 

„Prst“ istražuje ovaj odnos u kontekstu najosjetljivijeg problema na Kosovu danas: pitanja nestalih, ali iz potpuno nove, za ovo društvo radikalne pozicije žena koje su ostale iza. „Prst“ je, prema riječima autorke Doruntine Baša, kažiprst koji ne zna u kom pravcu da pokaže i nije u stanju da otkrije počinioca. To je prst koji nudi i pomirenje i razlaz. To je konstantan podsjetnik na činjenicu da je učinjeno nešto loše i da sve može da se raspadne.

 

 

Karte su u prodaji, a broj za rezervaciju je 068/278-760.

 

Barski ljetopis

O nama
Mravinjak je portal namijenjen mladima i svima koji se tako osjećaju. Ovdje ćete naći sve što biste voljeli da znate a nemate koga da pitate.
Jer, nema ni Google uvijek odgovor na sve!
Zato čitajte, pišite, pitajte!

Urednik: Jelena Vukić
Pišite nam
Podijelite sadržaj na: