#Novosti

PROMOVISANA NOVA ZBIRKA POEZIJE „PREDUGO TE NEMA“ DRAGANE MRKIĆ NA ZIMSKOJ SCENI

Predugo te nema“ naziv je posljednje zbirke poezije nastale iz pera crnogorske autorke Dragane Mrkić, koja je minulog četvrtka promovisana u Dvorcu kralja Nikole, u okviru zimske scene Barskog ljetopisa.

 

Ova književna promocija u Baru bila je prilika ljubiteljima lijepo pisane riječi da čuju stihove zbirke koje je kazivao glumac Jovan Dabović, kao i kritički osvrt na istu, budući da je gost večeri bio i mr Goran Radojičić, pisac i književni kritičar. Događaj su svojim nastupima upotpunile mlade balerine Milana Vujović i Aleksandra Antonova , učenice baletske škole „Princeza Ksenija“.

Motivi ljubavi, porodičnih odnosa, sjećanja na oca, djeda, kategorije vremena i prolaznosti samo su neke od suštinskih odrednica zbirke poezije „Predugo te nema“. Pred čitaocem je intimni svijet uspomena, osjećanja i misli lirskog subjekta, koji, prema zapažanjima kritike, očitava jednu samosvjesnu i modernu ženu.

 

"Zaista možemo reći da se u lirskom subjektu zbirke prepoznaje jedna moderna, samosvjesna žena, ali se prepoznaje i jedna tradicionalna žena. U knjizi „Predugo te nema“ jedan ciklus, koji se zove „Familija“, govori o mom pokojnom ocu, zatim o đedu, a imam jednu pjesmu o majci. Na to se kasnije nastavlja ljubavna poezija, tako da tu ima pomiješanih osjećanja. Zato možemo reći da je zbirka spoj modernog i tradicionalnog," -objasnila je autorka.

Zbirka, štampana u izdanju Izdavačke kuće „Nova knjiga“, može se tumačiti i u odnosu na prethodnu zbirku poezije Dragane Mrkić – „Previše te ima“, sa kojom znakovito i simbolično komunicira prije svega naslovima. Ipak, njihovo poređenje za samu autorku najprije je znak svojevrsnog razvojnog puta njene stvaralačke individue.

 

"Kako godine prolaze svakako smo zreliji i, nadam se, pametniji. Ta prva zbirka ima svoj pečat, druga opet neki snažniji. To su neki slični motivi, samo što su sada na neki, moguće dublji način, pokazani i prikazani, i to tako da podstaknu svijest ljudi da razmišljaju i osjete emociju koju želim da im prenesem,"- kazala je autorka.   

 

Dragana Mrkić radi kao novinarka već dvadeset godina. Dobar dio svoj karijere posvetila je upravo praćenju kulturnih dešavanja u našoj zemlji i regionu, pa i sa tog stanovišta može objektivno da sagleda mjesto koje danas ima knjiga.

U vezi sa tim ona optimistično tvrdi da poezija ne gubi na značaju. Njeno stvaralaštvo može biti jedna potvrda za to. U slučaju Dragane Mrkić novinarstvo jeste profesija, ali je poezija nasušna potreba.

 

 

Barski ljetopis

 

O nama
Mravinjak je portal namijenjen mladima i svima koji se tako osjećaju. Ovdje ćete naći sve što biste voljeli da znate a nemate koga da pitate.
Jer, nema ni Google uvijek odgovor na sve!
Zato čitajte, pišite, pitajte!

Urednik: Jelena Vukić
Pišite nam
Podijelite sadržaj na: