#Novosti

PROTESTI POVODOM ODABIRA LOKACIJE ZA IZGRADNJU NOVOG VRTIĆA-gradite novo, ne dirajte staro!

Iako se o izgradnji novog vrtića pričalo godinama unazad, niko nije vjerovao da će do realizacije plana zaista doći, a posebno ne na ovakav način i na ovoj lokaciji.

 

Mnogi od nas koji su se radovali, sada izražavaju zabrinutost, ljutnju i nezadovoljstvo planom izgradnje, koji podrazumijeva uništavanje prirode i mjesta koja decenijama simbolizuju mladost.

 

Naime, planom je predviđena izgradnja objekta koji treba da primi oko 400 djece,  na površini oko 5000 m2, a sam objekat će se prostirati na oko 3 hiljade m2.

 

U ovom objektu treba da bude  smješteno je 6 radnih soba za jaslene grupe i 8 radnih soba za grupe vrtića, kancelarije, biblioteka, centralna kuhinja površine 200 m2 sa svim pratećim prostorijama za pripremu obroka za 600 djece, prostorije za trijažu i ostale tehničke prostorije.

 

Zvuči divno, zar ne?

 

Međutim , nigdje se se navodi da će tom prilikom biti posječeno na desetine preko  70 godina starih stabala borova, uništen amfiteatar na otvorenom, prepoznatljivo mjesto okupljanja mladih Barana.

 

Ogorčeni građani pišu, protestuju, pitaju se zašto? Zašto baš na taj način? Ima li drugog rješenja?

Niko ne osporava potrebu za novim vrtićem, ali se smatra da odabrana lokacija nije adekvatno mjesto za takav objekat iz više razloga:

 

- postoje higijensko/medicinski standardi za gradnju obrazovnih ustanova bilo kojeg tipa, a odabrana lokacija te standarde ne ispunjava,

 

- izgradnjom objekta za dnevni boravak 400 djece na datoj lokaciji opterećuje se saobracajna infrastruktura centra grada, koja je svakako vec opterećena i ne može da prihvati ni postojeći broj vozila koji na toj dionici curkulišu svakog dana,

 

- gradnjom bilo kakvog novog objekta na ovoj lokaciji učenicima 2 srednje škole, i muzičke škole oduzima se pravo na školsko dvorište, pristup zelenilu i drastično se povećava nivo buke, koji ometa učenje i rad na nastavi

 

- poslednje, ali možda i najvažnije, uništava se visedecenijski simbol mladosti grada Bara, uništava se kultno mjesto na kojem su generacije odrastale, pluća grada.

 

Svjesni smo i argumenta da su krugovi u noćnim satima mjesto dešavanja nepoželjnih dogadjaja u jednom društvu, ali ne krivicom drugih već onih koji donose odluke, i koji sve ove godine nisu u u stanju da taj prostor osvijetle i učine što funkcionalnijim, da upotrijebe amfiteatre gimnazije za javne rasprave i gradjanske skupove.“ – navodi se u saopštenju datom u organizovanoj grupi na  Fbu, jednom od pokretača akcije za osporavanje plana izgradnje.

 

Svoju podršku možete izraziti pristupu FB grupi na sledećen linku:

https://www.facebook.com/groups/560944297651309/?fref=nf

 

 

Može li se nešto promijeniti i sačuvati priroda, a ispuniti potreba za izgradnjom vrtića , ostaje da vidimo.

 

Autor: Jelena Vukić

Foto: Privatna arhiva, montenegroclick.me

 

 

 

 

 

O nama
Mravinjak je portal namijenjen mladima i svima koji se tako osjećaju. Ovdje ćete naći sve što biste voljeli da znate a nemate koga da pitate.
Jer, nema ni Google uvijek odgovor na sve!
Zato čitajte, pišite, pitajte!

Urednik: Jelena Vukić
Pišite nam
Podijelite sadržaj na: