#Novosti

SEKSTET JASNE JOVIĆEVIĆ ODRŽAO KONCERT NA ZIMSKOJ SCENI LJETOPISA U BARU

Pretposljednji aprilski program zimske scene Ljetopisa bio je koncert Jasne Seksteta Jovićević, koji je nastupio juče, 19. aprila, u Dvorcu kralja Nikole. Nastup seksteta dio je mini-turneje, koju imaju u Crnoj Gori, u okviru manifestacije „Mjesec poštovanja džeza u Crnoj Gori“, koju tradicionalno organizuje Jazz Art.

 

Sekstet u sastavu: Jasna Jovićević (kompozicija, saksofon, bas-klarinet, spacedrum), Filip Krumes (violina), Rastko Popović (viola), Dejan Božić (violončelo), Nemanja Mihailović (fagot) i Uroš Šećerov (perkusije) sinoć je, pred punom salom ljubitelja džeza, premijerno izveo numere sa svog, nedavno završenog, albuma autorske muzike. 

 

"Prvi put sam u Crnoj Gori sa ovim sastavom, inače sam ja često dolazila i svirala. I do sada nam je zaista bilo lepo. Sve je dobro organizovano. Publika je super. Rekla bih da su svi zadovoljni. Repertoar je za sva tri nastupa u okviru ove, crnogorske turneje isti. To je materijal sa našeg novog albuma koji izlazi za dvije nedjelje. To je, zapravo, programska muzika, koja je zato uvijek istog koncepta. Imamo sedam kompozicija, koje odgovaraju sedam psihičkih centara. Večeri se pak razlikuju po tome što puno improvizujemo", kazala je Jasna Jovićević nakon koncerta.

 

Jasna Jovićević, koja je osnivač ovog pomalo avangardnog seksteta je saksofonistkinja, flautistkinja i kompozitorka iz Srbije. Završila je Muzičku akademiju „Franc List“ u Budimpešti, a magistrirala je kompoziciju na Univerzitetu „York“ u Torontu. Svoje muzičko znanje povezuje sa znanjem o prirodi, psihologiji, jogi i ekologiji, želeći da ohrabri i unaprijedi kreativnost i lično iskustvo u muzici i umjetnosti. 

 

"Ceo život sam muzičar, ali se isto tako dugo bavim i jogom. To su dva paralelna medija kroz koje se ja izražavam i sada sam najzad uspela to da spojim, jer sam shvatila da su to vrlo slične stvari. Ta jogička i muzička praksa su za mene isto i pokušavam na taj način sebe da upoznam i prihvatim, a drugima da pružim koliko mogu. Verujem i da muzika uopšteno ima celiteljsku moć i ako dođemo do suštine frekvencije zvuka koji proizvodimo možemo njome manipulisati tako da to bude dobro za sve ostale", objasnila je Jovićević.

Sekstet će, u okviru turneje u našoj zemlji, osim u Tivtu i Baru, nastupiti 20. aprila i u Podgorici, a za cijelu narednu godinu planiraju promociju svog posljednjeg CD-a.

 

Kada je riječ o zimskoj sceni Ljetopisa, ovog četvrtka je, osim koncerta, u Dvorcu odigrana i predstava za najmlađe „Ne žuri, stoj! Čuvaj glavu druže moj“, Malog teatra „Arlekin“. Za posljednji četvrtak u mjesecu, 26. april, planirana je predstava Bitef teatra i Hartefacta, „Prst“, koju je, po tekstu Doruntine Baša, režirala Ana Tomović. Uloge u komadu tumače Jasna Đuričić i Milica Stefanović.

 

Karte su u prodaji, a broj za rezervaciju je 068/278-760.

 

 

Barski ljetopis

 

O nama
Mravinjak je portal namijenjen mladima i svima koji se tako osjećaju. Ovdje ćete naći sve što biste voljeli da znate a nemate koga da pitate.
Jer, nema ni Google uvijek odgovor na sve!
Zato čitajte, pišite, pitajte!

Urednik: Jelena Vukić
Pišite nam
Podijelite sadržaj na: