#Novosti

SKORO 400 SREDNJOŠKOLACA, U OKVIRU AKCIONOG DANA, RADILO KOD 60 POSLODAVACA

U okviru projekta Akcioni dan, 395 srednjoškolaca radilo je kod 60 poslodavaca u tri crnogorske opštine, za naknade od kojih će se finanisrati projekti učeničkih parlamenata, saopšteno je iz Unije srednjoškolaca Crne Gore (UNSCG).

 
PR menadžerka Unije srednjoškolaca, Andrea Mićanović, kazala je, na pres konferenciji, da se ove godine Akcioni dan sprovodi u Podgorici, Bijelom Polju i Baru, napominjući da poslodavci podržavajući projekat njeguju vrijednosti omladinskog aktivizma i pokazuju društvenu odgovornost.

Projekat Akcioni dan ima za cilj da omogući srednjoškolcima da u toku jednog dana rade kod različitih poslodavaca, u skladu sa svojim obrazovnim profilima i da taj dan dobiju naknadu od deset eura. Taj novac je namijenjem fondu Unije srednjoškolaca iz kojeg će se kasnije finansirati projekti učeničkih parlamenata, koji se bave društveno važnim pitanjima, pogotovo onim koja su važna za razvoj mladih u Crnoj Gori“, rekla je Mićanović.

Ona je kazala da je proše godine pilot projekat realizovan na teritoriji Glavnog grada, kada su 234 srednjoškolca bila uključena u projektne aktivnosti, radeći kod 47 poslodavaca.

Mićanović je kazala da je prošle godine prikupljeno dvije hiljade eura, od čega je, kako je istakla, finansirano šest projekata učeničkih parlamenata iz šest srednjih škola na nivou čitave države.

Projekti su imali za cilj da utiču na rješavanje tri problema, koje su srednjoškolci direktno prepoznali kao najprisutnije u njihovim školskim zajednicama, na lokalnom, pa i na nacionalnom nivou. Projekti su imali za cilj da suzbiju vršnjačko nasilje, da podignu svijest srednjoškolaca o važnosti zdravih stilova života, kao i da promovišu preduzetništvo među mladim ljudima“, pojasnila je Mićanović.

On je rekla da su, ove godine, 33 poslodavca obezbijedila praksu za 210 srednjoškolaca na nivou Glavnog grada.

Na nivou opštine Bar, 110 srednjoškolaca će raditi kod 16 poslodavaca, dok je u opštini Bijelo Polje 11 poslodavaca obezbijedilo mjesto za 75 srednjoškolaca“, saopštila je Mićanović.

Ona je kazala da je značaj Akcionog dana višestruk i da srednjoškolci na taj način imaju mogućnost da stečena teoretska znanja primijene u praksi.

Takođe, imaju mogućnost da se uključe u tokove omladinskog aktivizma, da rade na jačanju kapaciteta učeničkih parlamenata svojih škola, koji predstavljaju važna tijela u školskim zajednicama i omogućavaju srednjoškolcima da direktno utiču na probleme sa kojima se susrijeću“, ocijenila je Mićanović.

 
Šefica službe za korporativne komunikacije u Crnogorskom elektrodistributivnom sistemu (CEDIS), Marija Jovović, kazala je da je ta kompanija pružila priliku  učenicima elektrotehničkih škola iz Podgorice i Bijelog Polja, da se upoznaju sa sektorima mjerenja i upravljanja.

Ovo je jako dobra prilika da učenicima srednjih škola, posebno srednjih stručnih škola, omogućimo da se upoznaju sa praktičnim radom u velikim kompanijama kao što je CEDIS. Nadamo se da će današnji dan imati uticaja na njihovu karijeru, da će ih ovo što su danas vidjeli i čuli od naših kolega opredijeliti da sjutra upravo oni budu članovi CEDIS tima“, rekla je Jovović.

Učenik Srednje elektrotehničke škole „Vaso Aligrudić“, Vuk Miličković, rekao je da je od elektro inžinjera koji rade u CEDIS-u naučio o načinu na koji ta kompanija posluje.

Obišli smo dva sektora, za upravljanje i za mjerenje. U sektoru za upravljanje smo naučili mnogo od rukovodioca tog sektora, obišli smo postrojenje. Po prvi put smo vidjeli kako izgleda trafostanica, iz čega se sastoji, upoznali smo se sa mogućim opasnostima prilikom rada u postrojenju. Moji drugovi i ja smo stekli jedno veliko iskustvo danas od inžinjera i nadamo se da će nam jednog dana ovdje biti i radno mjesto“, kazao je Miličković.

On je istakao da je učenicima te škole neophodna učestalija praktična nastava.

U školama nemamo profesionalnu praksu, sem u toku ljeta, što bi moglo da se unaprijedi tako da nam bude obezbijeđena i u toku školske godine. Značilo bi nam da makar jednom nedjeljno obilazimo postrojenja, da posjetimo hidroelektranu u Pljevljima. Mi smo budućnost energetike i ovo je jedna od najvažnijih oblasti u Crnoj Gori trenutno, kojom bi trebalo da se bavimo“, istakao je Miličković.

Generalni menadžer u Uniprom Kombinatu aliuminijuma (KAP), Nebojša Dožić, rekao je da kroz slične projekte, Crna Gora može riješiti problem deficita stručnog kadra.

Praktična nastava je jako bitna, kako u srednjoj školi, tako i na univerzitetu, jer je to način da na kraju školovanja dobijemo prave kadrove. Polako dolazimo, u svim oblastima poslovanja, do problema sa kadrovima, što mi već sad možemo da vidimo u Kombinatu aluminijuma i upravo zato podržavamo ove mlade ljude koji su prepoznali značaj praktične nastave“, kazao je Dožić.

Učenica gimnazije Slobodan Škerović, Amina Adžibulić, kazala je da joj je rad u toj kompaniji tokom današnjeg dana bilo značajno iskustvo jer, kako smatra, tokom redovnog školovanja nema priliku za usavršavanjem kroz praktičnu nastavu.

Kao učenica Gimnazije, drago mi je što sam imala čast da doprinesem ovom projektu. Bila sam u komercijalnom sektoru, gdje sam se upoznala sa njihovim radom i radujem se povratku na zaduženje i mogućnosti da im pomognem do kraja radnog vremena“, rekla je Adžibulić.

Zamjenik izvršnog direktora DOO „Vodovod i kanalizacija“ Podgorica, Filip Makrid, saopštio je da je tokom Akcionog dana, u tom preduzeću 30 srednjoškolaca doprinijelo svojim radom.

Podržavanjem ovakvih akcija, želimo da damo doprinos i da mladi ljudi od rane mladosti, na jedan pošten način, zarade novac koji će znati  da cijene“, rekao je Makrid.

Učenica Gimnazije Slobodan Škerović, Ivana Popović, rekla je da je Akcioni dan prilika da učenici stečeno znanje primijene u praksi i da su im, kako je kazala, radnici preduzeća Vodovod pružili neophodnu podršku.

Projekat se sprovodi u saradnji sa Centrom za stručno obrazovanje, a uz finansijsku podršku SHL fondacije iz Berlina.

 

"Projekat „Akcioni dan“ već od 1968. godine sprovodi se u zemljama Zapadne i Sjeverne Evrope, a poznat je pod imenom 'Action day', odnosno Social day'. Projekat podrazumijeva da, tokom jednog dana, učenici širom zemlje dobiju priliku da određen vremenski period budu zaposleni u preduzeću, na radnom mjestu koje je u skladu sa njihovim obrazovnim profilom, kako bi stekli nova saznanja,  bez obaveze da tokom ta 24h pohađaju nastavu u školi. Izuzetno, učenici opšteg obrazovnog profila bili bi raspoređeni na radnim mjestima koja im budu bila obezbijeđena"

 

Izvor: cdm.me

O nama
Mravinjak je portal namijenjen mladima i svima koji se tako osjećaju. Ovdje ćete naći sve što biste voljeli da znate a nemate koga da pitate.
Jer, nema ni Google uvijek odgovor na sve!
Zato čitajte, pišite, pitajte!

Urednik: Jelena Vukić
Pišite nam
Podijelite sadržaj na: