#Novosti

XXVI MEĐUNARODNA FILOZOFSKA OLIMPIJADA – BAR, 23.- 27. MAJ

Učesnici iz preko 50 zemalja sa svih strana svijeta biće gosti na XXVI međunarodnoj filozofskoj olimpijadi koja će se održati u Baru od 23. do 27. maja ove godine. Organizator događaja je udruženje profesora filozofije, a generalni pokrovitelj je Ministarstvo prosvjete Crne Gore.

 

Organizacija ovog velikog međunarodnog događaja zvanično je dodijeljena Udruženju profesora filozofije Crne Gore, na XXIV Filozofskoj Olimpijadi u Gentu, Belgija, 2016. godine.

 

Te godine glavni konkurent našem gradu bio je Lisabon, ali su čelni ljudi IPO odabrali Bar.

Tema predstojeće Olimpijade je Environment (Okolina).

Okolina može biti prirodna, socijalna, livistička itd., o čemu će biti riječi na radionicama i gostujućim predavanjima. 

 

Iako mnogi pogrešno stiču utisak da se olimpijada svodi samo na srednjoškolsko takmičenje u pisanju filozofskog eseja na stranom jeziku, ona je mnogo više od toga.

 

Grad Bar je stvoren za ovogodišnju temu, jer sa svojim prirodnim i kulturnim vrijednostima kako naslijeđenim tako i onim ovovremenskim zavređuje pažnju i vrijednovanje kulturne raznolikosti sa jasnim konceptom multikulturalnosti. Ovo je grad u kojem vijekovima, bez sukoba, zajedno žive pripadnici različitih vjeroispovijesti i kao takav predstavlja primjer ne samo za region, već za svijet u cijelini. Ovakva prezentacija grada Bara privukla je rekordan broj učesnika.

 

Očekujemo predstavnike iz preko 50 zemalja sa svih strana svijeta: iz Brazila, Argentine, Gvatemale, Kostarike, SAD, Indije, Japana, Južne Koreje, Singapura, Nigerije, Rusije, Danske, Njemačke, Norveške, Francuske, Velike Britanije itd.

 

Međunarodna filozofska olimpijada, uz Matematičku olimpijadu, prema kriterijumima UNESCO-a, važi za najznačajnije svjetsko takmičenje srednjoškolaca uopšte a generalni pokrovitelji na globalnom nivou su Internacionalna Federacija Filozofskih Udruženja (FISP) i UNESCO.

Partner u realizaciji ovog događaja na lokalnom nivou je JU Kulturni centar Bar, koji za ovaj događaj  ustupa za korišćenje sve lokalitete kojima upravljaju: Stari Grad, Dom kulture i Dvorac kralja Nikole.

Pomorski fakultet u Baru ustupa svoje prostorije na korišćenje, takođe. Dio događaja odvijaće se i u prostorijama srednjih škola u Baru.

 

Generalni pokrovitelj, ali ne i sponzor događaja, je Ministarstvo prosvjete Crne Gore.

 

Događaj je zvanično podržala i Anastazija Miranović, direktorica Uprave za zaštitu kulturnih dobara.

 

Događaj su finansijski podržali:  Vlada Crne Gore, Ministarstvo nauke Crne Gore, Voli doo, Domen.me i Agencija za elektronske komunikacije i poštanske usluge Crne Gore.

 

Vrijeme će pokazati da je ovaj događaj najmanje značajan za samo Udruženje profesora filozofije - nastava filozofije će i dalje biti izuzetno ugrožena u sistemu obrazovanja Crne Gore.

 

On je daleko značajniji za Crnu Goru i Grad Bar: uskoro se otvara poglavlje 27 u pregovorima se Evropskom Unijom, a tema je upravo zaštita okoline.

 

Takođe, grad Bar godinama pokušava da uđe na listu svjetske baštine UNESCO-a, a drugi globalni pokrovitelj Olimpijade je UNESCO, čiji će predstavnici takođe učestvovati u realizaciji Olimpijade.

 

 

 

http://philosophy-olympiad.org/

http://ipo2018.me/

 

Autor: profesor filozofije i predsjednik IPO komiteta 2018, Jasminka Milošević

O nama
Mravinjak je portal namijenjen mladima i svima koji se tako osjećaju. Ovdje ćete naći sve što biste voljeli da znate a nemate koga da pitate.
Jer, nema ni Google uvijek odgovor na sve!
Zato čitajte, pišite, pitajte!

Urednik: Jelena Vukić
Pišite nam
Podijelite sadržaj na: