#Zanimljivosti

ČEMU SLUŽE SNOVI?

Dok spavamo, mozak radi i aktivnosti u snu nam pored odmora pomažu da riješimo probleme.

 

Sanjanje nam pomaže da riješimo probleme sto su dokazali na kalifornijskom univerzitetu u San Dijegu jednim testom kreativnosti, nazvanim “ remote associates test”.

 

On funkcioniše na sljedeći način: prezentuju se tri riječi (npr. padalica, glumac i prašina) i potrebno je naći četvrtu riječ koja povezuje sve tri (u ovom slučaju zvijezda).

 

Test kreativnosti: test je podijeljen istoj grupi osoba dva puta u toku jednog dana, ali između jednog i drugog ogleda, pojedine osobe su morale da ostanu budne, dok je od drugih traženo da zadrijemaju.

 

Na ovaj način se uvidjelo da se, nakon spavanja, performansa poboljšavala za 40% ako se dostizala rem faza sna, ona u kojoj se sanja: u stvari, snovi stvaraju nove cerebralne veze koje iznova obradjuju informacije i tako se radjaju nove ideje i nalaze nova rješenja.

 

Zato prespavajmo!

 

S druge strane, na univerzitetu Berkli (Kalifornija), pomoću funkcionalne magnetne rezonance, osmotreno je da nakon ponovnog proživljavanja slika jakog emotivnog dejstva, a poslije sanjanja, oblast u mozgu koja kontroliše emocije (amigdala) je manje reakciona. Znači da snovi “ublažavaju”emotivni intenzitet dogadjaja: sjećanja koja se pojavljuju u snu postaju neutralnija i na taj način je lakše prebroditi negativna iskustva.

 

Sa Focus.it prevela Ivona Kopitović

Foto: everydayhealth.com

 

 

 

 

O nama
Mravinjak je portal namijenjen mladima i svima koji se tako osjećaju. Ovdje ćete naći sve što biste voljeli da znate a nemate koga da pitate.
Jer, nema ni Google uvijek odgovor na sve!
Zato čitajte, pišite, pitajte!

Urednik: Jelena Vukić
Pišite nam
Podijelite sadržaj na: