#Zanimljivosti

ISTRAŽILI SMO ZA VAS ŠTO JE ČOKOLADNO CVJETANJE- bijeli sloj na čokoladi

I pored toga što joj još nije prošao rok trajanja, često se događa da kada otvorite tek kupljenu čokoladu, ona ne bude prepoznatljive braon boje, već je prekrivena bijelim slojem u koji liči na prah.

Njemački naučnici su konačno otkrili zbog čega čokolada blijedi i zašto njen gornji sloj dobija bjeličastu boju i poprima drugačiju teksturu. 

Zbog sve više žalbi potrošača i kupaca omiljene poslastice naučnici iz Hamburga su odlučili da riješe ovu misteriju. Došli su do zaključka da većina ljudi čuva čokoladu na pogrešnoj temperaturi

Odlaganje čokolade na previše toplo ili previše hladno mjesto dovešće do takozvanog "masnog cvjetanja", odnosno pojave bijelih čestica čokolade po samoj površini, navode oni. 

Mrvice čokolade podižu se na površinu kroz sitne pukotine i to ukoliko čokolada nije na adekvatnoj temperaturi. A idealna bi, kažu, bila temperatura od 14 do 18 stepeni Celzijusovih. 

Stručnjaci ističu da pojava cvjetanja nije štetna po zdravlje i da je čokolada jestiva i nakon što "procvjeta". Oni zaključuju da bi čuvanjem čokolade u adekvatnim uslovima moglo da smanji broj pritužbi ljubitelja popularne poslastice. 

Jedan od prijedloga je da se jednom otvorena čokolada što prije pojede, pošto posle dužeg perioda od otvaranja počinje da ispušta takozvane kristalne čestice.

 

Izvor: B92.net

O nama
Mravinjak je portal namijenjen mladima i svima koji se tako osjećaju. Ovdje ćete naći sve što biste voljeli da znate a nemate koga da pitate.
Jer, nema ni Google uvijek odgovor na sve!
Zato čitajte, pišite, pitajte!

Urednik: Jelena Vukić
Pišite nam
Podijelite sadržaj na: