#Zanimljivosti

ŠIŠMIŠI PROVELI ZIMU U FRIŽIDERU, S PRVIM DANIMA PROLJEĆA PUŠTENI U DIVLJINU

Nakon "zimovanja" u frižideru u Minsku, grupa šišmiša budi se s prvim danima proljeća i pušta u divljinu.

 

Kako bi im se zagarantovao dobar zimski san, svaki šišmiš je ušuškan u platnenu torbicu i obešen o prečku u običnom kućnom frižideru.

 

Sve to pripremaju volonteri u centru Kožanopolisu, osnovanom za spašavanje šišmiša u urbanom prostoru.

 

"Šišmiši spavaju dubokim zimskim snom i za to im je potrebno hladno i vlažno okruženje", kaže Aleksej Špak, voditelj centra smejštenog u beloruskome glavnom gradu.

 

"Tražeći pogodan prostor za hibernaciju, šišmiši se često zalijeću u balkone, ulijeću u haustore, ventilacijske otvore, podrume i drugde. Neretko ih ljudi nađu na tlu, u snegu", rekao je Špak.

 

Šišmišima za zimski san treba temperatura od nule do pet stepeni Celzijusa i nivo vlažnosti preko 50 posto. To su uslovi koje je volonterima u centru lako ispuniti. "Reč je o frižideru. Najobičnijem kućnom frižideru", kaže Špak.

 

Centar ima samo jedan, ali je on dovoljno veliki da u njega mogu da se smeste 32 šišmiša.

Neki među njima, koji se nalaze u centru, "veterani" su i u frižideru su spavali još od sredine decembra.

Centar ne finansira država, ali mu je ustupila prostorije. Novac stiže iz donacija.

 

 

Kada grane proljeće i napolju otopli na preko 10 stepeni, Špak i još troje volontera pažljivo izvuku šišmiše iz frižidera iz njihovih torbica i puste ih da se sami probude.

"Kada osjete višu temperaturu, njihova tjelesna temperatura počinje pomalo da raste i postepeno se bude", pojašnjava Špak.

 

Prije nego što ih u obližnjem gradskom parku nježno puste na slobodu, svaki šišmiš dobije vodu na kapaljku i hranu iz volonterske ruke. To je potrebno kako bi malo povratili snagu nakon mjeseci provedenih u frižideru.

 

Izvor: N1

Foto: : Sergei GAPON / AFP, phys.org

 

 

O nama
Mravinjak je portal namijenjen mladima i svima koji se tako osjećaju. Ovdje ćete naći sve što biste voljeli da znate a nemate koga da pitate.
Jer, nema ni Google uvijek odgovor na sve!
Zato čitajte, pišite, pitajte!

Urednik: Jelena Vukić
Pišite nam
Podijelite sadržaj na: