#Zanimljivosti

ŠTO STVARNO ZNAČE HOTELSKE ZVJEZDICE?

Standardi u oblasti hotelijerstva nisu univerzalni. Svaka zemlja ima svoj standard koji donosi nadležno ministarstvo. Hotel sa 4 zvjezdice u jednoj zemlji, u nekoj drugoj bi dobio samo tri. Neki elementi su ipak obavezni, evo i koji.

 

1 * Jedna zvjezdica podrazumijeva da u sobi postoji televizor u boji sa daljinskim upravljačem, sopstveno kupatilo s kadom ili tuš kabinom, sto i stolicu, sapun. Sobe se čiste svakog dana, recepcija radi makar 8 sati na dan i ima faks, i telefon koji gosti mogu da koriste. U hotelu se služi doručak i gosti tokom čitavog dana mogu da kupe piće.

 

2 * Da bi hotel dobio dvije zvjezdice, osim nabrojanog za jednu, mora da ima svjetla za čitanje pored kreveta, ormar za stvari, u kupatilima umjesto sapuna, treba da ima gel za tuširanje, peškir i nešto od pribora za ličnu higijenu.

Doručak se služi kao švedski sto. Osim faksa i telefona na recepciji, moguće je plaćanje kreditnom karticom.

 

3 * Ovi hoteli imaju prostraniji smještaj i bolje opremljene sobe. Sve što važi za jednu i dvije zvjezdice se podrazumijeva ali, uz ovo, tri zvjezdice zahtjevaju da recepcija radi najmanje 14 sati dnevno. Pored recepcije postoje najmanje tri sofe za sjedenje i prostorija za prtljag. Osoblje mora da zna najmanje jedan strani jezik.

Svaka soba ima veliko ogledalo, prostor za ostavljenje kofera, mali pribor za šivenje, pribor za čišćenje cipela, mini bar, telefon i internet. Na raspolaganju su dodatni jastuk i prekrivač. Kupatilo ima grijanje i fen za kosu. Postoji i usluga pranja i peglanja odjeće.

4 * Nalaze se u blizini istih takvih hotela i glavnih gradskih atrakcija. Veliki hoteli sa višim nivoima usluge. Recepcija je lijepo uređena, u njenoj blizini su najmanje tri garniture za sjedenje, i radi minimalno 18 sati na dan.

 

Dostupna je posluga u sobi skoro čitavog dana a postoji i nosač, fitness centri i bazeni. Doručak može biti poslužen u sobi, mini bar je pun u svakom trenutku a hotel u svom restoranu služi i ručak.

Sobe su dobro opremljene, svijetle i prostrane. Osim namještaja i opreme nabrojane za prethodne kategorije, soba u hotelu sa 4 zvjezdice ima i fotelju i mali sto.

Kupatilo je luksuzno opremljeno, na raspolaganju je kapa za kupanje, više kozmetičkih proizvoda, kozmetičko ogledalo, bade mantil i papuče.

 

5 * Smješteni su u najelitnijim djelovima ili, u najstrožem centru grada.
Uređeni su luksuzno i pružaju najviši nivo usluge. Hol je prostran, sa barom i prostorom za sjedenje.

Posluga je na raspolaganju 24 sata, recepcija takođe. Postoji osoblje koje je zaduženo za nošenje prtljaga i parkiranje automobila, servis za peglanje odjeće koji uslugu obavlja u roku od sat vremena.

Gostima su dostupni fitness ili Spa centri, garaža ili parking.
Podrazumijeva se brzi internet, sef, bazeni sa zagrijanom vodom, masažne kade.

Goste u sobama čeka buket cvijeća ili drugi prikladan poklon dobrodošlice.

 

Izvor : www.budoar.rs

Foto: Pinterest

 

 

O nama
Mravinjak je portal namijenjen mladima i svima koji se tako osjećaju. Ovdje ćete naći sve što biste voljeli da znate a nemate koga da pitate.
Jer, nema ni Google uvijek odgovor na sve!
Zato čitajte, pišite, pitajte!

Urednik: Jelena Vukić
Pišite nam
Podijelite sadržaj na: