#Zanimljivosti

27 JULA KRVAVI MJESEC I NAJDUŽE POMRAČENJE U 21.VIJEKU

Krvavi Mjesec će 27.jula izazvati najduže pomračenje u 21. vijeku, tvrde naučnici.

Istovremno, Mars će izgledati svjetlije nego inače, pošto će tada biti najbliži Zemlji u posljednjih 15 godina. 

 

Krvavi Mjesec je fenomen koji se odvija kada se Zemlja nađe između dvije planete, zaklanjajući Mjesec od svjetlosti Sunca. Dio svjetlosti ipak prolazi oko Zemljine atmosfere, dajući Mjesecu crvenu nijansu.

 

Lunarni spektakl biće vidljiv sa svih kontinenata, osim Sjeverne Amerike, pa će tako i stanovnici Cre Gore biti u prilici da vide Krvavi Mjesec. 

 

Mjesec će izaći u 20.01, i od trenutka kada uđe u Zemljinu sjenku do konačnog izlaska iz nje proći će skoro četiri sata. Mjesec će biti u potpunosti pomračen sat i 43 minuta!

Sredina pomračenja biće oko 22.30, a Mjesec će “postati” crven u 23.13 po našem vremenu.

 

U julu Zemlja dostiže najdalju tačku orbite od Sunca, što znači da je njena sjenka tada najveća i Mjesecu treba više vremena da kroz nju prođe.

 

 

 

Prirodnu pojavu koju nazivaju Krvavi Mjesec ili Supermjesec neki čak smatraju lošim znakom koji nagovještava apokalipsu.

To je navelo mnogobrojne teoretičare sudnjeg dana da ponovo najavljuju smak svijeta inspirisani upravo ovom pojavom, a pozivajući se na mnogobrojna proročanstva koja u sebi sadrže opise Krvavog Mjeseca.

 

Naučnici su odavno ustanovili da pun Mjesec ima poseban uticaj na ljudsko ponašanje, a značaj Mjeseca na plimu je velik zbog njegove blizine Zemlji.Najpoznatiji uticaj Mjeseca je dokazano onaj na plimu i osjeku, što je još davno objasnio naučnik Marko Antonio de Dominis.

 

Pun mjesec utiče i na naše psihološko, ali i fizičko stanje,  povećava emocionalnost, melanholiju, nervozu i razdraganost. Pogodan je i za začeće, tj. da žene ostanu u drugom stanju. Pun Mjesec utiče i na nivo zgrušavanja krvi, odnosno produžuje krvarenje, pa je poželjno za pacijente da izbjegavaju operacije u narednom periodu.

 

Za one koji su na moru treba da imaju na umu da se školjke ostrige otvaraju i hrane upravo kada Mjesec prolazi iznad njih.

 

Pomračenje će biti najbolje i najduže vidljivo na jugoistoku Evrope, navode naučnici pa se na vrijeme spremite za spektakl i nađite neki udobni kutak za ovo neobično/pomjereno romantično veče!

 

Izvor: B92.net

 

O nama
Mravinjak je portal namijenjen mladima i svima koji se tako osjećaju. Ovdje ćete naći sve što biste voljeli da znate a nemate koga da pitate.
Jer, nema ni Google uvijek odgovor na sve!
Zato čitajte, pišite, pitajte!

Urednik: Jelena Vukić
Pišite nam
Podijelite sadržaj na: