#Zanimljivosti

DA LI STE ČULI ZA "PRIRODNI CIKLUS"? Aplikacija protiv neželjene trudnoće

Mobilna aplikacija za zaštitu od neželjenog začeća, "Prirodni ciklus", postala je ovog mjeseca prvo digitalno kontraceptivno sredstvo koje je dobilo dozvolu američke Uprave za hranu i ljekove (FDA) za reklamiranje.

 

Kako objašnjava agencija AP, ovaj izum funkcioniše tako što žene unose podatke o telesnoj temperaturi i prate svoj mjesečni ciklus na aplikaciji, koja koristi algoritam da utvrdi kada su im plodni dani u mjesecu i kada treba da se uzdrže od polnog odnosa bez zaštite, odnosno kada treba da koriste zaštitu. 

To je u suštini oblik takozvane kontracepcije ritma, ili metoda kalendara. 

Švedski startap koji je izradio aplikaciju, kaže da je ona efikasna i omogućava ženama da izbjegnu neželjene efekte uobičajene prilikom korišćenja drugih metoda zaštite, kao što su pilule za kontrolu rađanja. 

Međutim, izvještaji o neželjenim trudnoćama i istrage vlasti u dvema evropskim zemljama gdje je aplikacija dobila sertifikat EU 2017. godine, pokrenuli su pitanja u krugovima nadležnim za zdravsteni nadzor da li se aplikacija može reklamirati kao kontracepctivno sredstvo. 

Aplikacija "Prirodni ciklus" ima više od 900.000 korisnika, a taj brzi rast za regulatore predstavlja povećani rizik i zabrinjava zdravstvene radnike koji se hvataju u koštac sa posledicama brzorastućeg tržišta mobilnih i digitalnih aplikacija za zdravlje. 

"Aplikacije su nevjerovatno popularne i nema ničeg suštinski lošeg u korišćenju hi-tek rješenja kao podrške našem zdravlju", izjavio je Beki Barbidž, zamjenik izvršnog direktora britanskog Udruženja za planiranje porodice. 

Međutim, kako je naveo, "zdravstvene mobilne aplikacije su istovremeno prilično neregulisana oblast, tako da se teško mogu odvojiti dobre, odnosno aplikacije zasnovane na dokazima i istraživanjima, od onih loših i nepouzdanih". 

Ipak, odobrenje FDA znači da se "Prirodni ciklus" može reklamirati kao mobilno kontraceptivno sredstvo, što tom "proizvodu" daje prednost na tržištu mobilnih medicinskih aplikacija, koje će do 2025. godine porasti na 11,2 milijarde dolara sa nivoa od 1,4 milijarde dolara iz 2016. godine, navodi kompanijha BIS Riserč. 

Proizvođač "Prirodnog ciklusa" priznaje da aplikacija nije 100-procentno učinkovita i da neke žene ipak zatrudne iako se do perfekcije pridržavaju uputstava za njeno korišćenje, dodaje AP.

 

 

Izvor: b92.net

Foto: naturalcycles.com

 

O nama
Mravinjak je portal namijenjen mladima i svima koji se tako osjećaju. Ovdje ćete naći sve što biste voljeli da znate a nemate koga da pitate.
Jer, nema ni Google uvijek odgovor na sve!
Zato čitajte, pišite, pitajte!

Urednik: Jelena Vukić
Pišite nam
Podijelite sadržaj na: