#Zanimljivosti

DA LI ZNATE ŠTO JE PLOGGING? - hajde da ploggiramo zajedno

Volite  da trčite?

 

Držite do ekologije?

 

Ako su oba odgovora na pitanja potvrdna, onda je plogging pojam koji ćete rado prihvatiti. Naime, on uključuje trčanje, ali i čišćenje, tako da, dok trčite usput čistite smeće i na taj način činite svijet ljepšim mjestom za sve nas.

 

Ovaj koncept "trčanja i čišćenja“ nastao je u Švedskoj, a osnovna je ideja da dok trčite, čuvate okolinu prikupljanjem smeća. Stvar je u tome da "ploggirati“ možete svugdje na svijetu, i brinuti za okolinu na globalnom nivou.

 

Trend je započeo prije dvije godine, a Šveđani su ga ubrzo podigli na viši nivo osnivanjem plogging klubova širom zemlje. Priča se ubrzo proširila, ponajprije zahvaljujući kampanji koja poziva na čišćenje okeana. U sve to se uključio  i australijski glumac Chris Hemsworth, koji je obećao  da će pomoći u čišćenju 100 svjetskih ostrva.

Ukoliko volite trčati, zaboravite na džoging i umjesto njega izaberite plogging. U stranim zemljama plogging je postao popularan posebno u Velikoj Britaniji, ali i u Francuskoj, pa tako u Parizu postoji zajednica pod nazivom PloggingFrance. Indija, Malezija, Turska i još neke zemlje, takođe su se priključile ovom trendu.

Iako plogging još nije stigao do naše zemlje, nama realno, nikakvo udruženje  nije ni  potrebno.

 

Dovoljno je da izađemo napolje i dok šetamo pokupimo makar ono što nam se nađe na putu. Time ćemo doprinijeti čistoći našeg grada ali i davati primjer svima, kako da ne bacaju smeće van kante, tako i da pokupe ono koje je pred njima.

 

Znamo da je malo vjerovatno da će ovaj trend zaživjeti kod nas, ali vrijedi pokušati!

 

 

Izvor: punkufer.dnevnik.hr

 

O nama
Mravinjak je portal namijenjen mladima i svima koji se tako osjećaju. Ovdje ćete naći sve što biste voljeli da znate a nemate koga da pitate.
Jer, nema ni Google uvijek odgovor na sve!
Zato čitajte, pišite, pitajte!

Urednik: Jelena Vukić
Pišite nam
Podijelite sadržaj na: