#Zanimljivosti

DA LI ZNATE ZAŠTO VEĆINA DIZNIJEVIH JUNAKA NOSI RUKAVICE?

Miki, Mini, Paja Patak, Pinokio i još dosta Diznijevih junaka imaju jedan zajednički detalj – rukavice.

Iako postoje mnoge iznenađujuće činjenice o Diznijevim najpoznatijim junacima, stavljanje rukavica na animirane likove je zapravo prilično logičan potez.

Kratak odgovor na ovo pitanje je da je animacija veoma komplikovan i  intenzivan proces. Potrebno je vrijeme i preciznost za stvaranje likova koje poznajete i volite. Animatori su željeli da olakšaju sebi posao uz nekoliko tehnika i caka. Jedna od njih  bila je upotreba zaobljenih ivica umesto oštrih. To je značilo i pojednostavljanje funkcija  ruku, kako bi proces animacije bio brži.

 

U godinama crno-bijelih crtanih filmova, razdvajanje šaka od crnih tijela bilo je teško. Rukavice su bile lak način da šake lakše dođu do izražaja. Zapravo, Volt Dizni je možda prvi stavio rukavice na lik Miki Mausa u filmu The Opry house.. Kada su se animacije sa crno-bijelih crtaća preselili na one u boji, Miki i njegovi prijatelji zadržali su svoje bijele rukavice.

 

Pored održavanja animacije jednostavnom, Volt Dizni je rekao svom biografu Bobu Tomasu da rukavice postoje i iz drugog razloga, a to je želja da se humanizuje miš. „Nismo željeli da on ima mišje ruke jer je trebalo da bude više poput ljudskog bića”, rekao je Dizni Tomasu 1957. godine. „ Tako da smo mu  dali rukavice. Takođe, pet prstiju je izgledalo  previše na tako maloj figuri, tako da smo mu oduzeli jedan, i dobili jedan manje prst za animaciju.”

 

Sada znate zašto pored rukavica, Miki i drugari imaju po 4 prsta!

 

Sa www.rd.com

prevela i prilagodila, Jelena Vukić

Foto : readers digest

 

O nama
Mravinjak je portal namijenjen mladima i svima koji se tako osjećaju. Ovdje ćete naći sve što biste voljeli da znate a nemate koga da pitate.
Jer, nema ni Google uvijek odgovor na sve!
Zato čitajte, pišite, pitajte!

Urednik: Jelena Vukić
Pišite nam
Podijelite sadržaj na: