#Zanimljivosti

EVO ZAŠTO LJETI ODMARAMO , A TEK NA JESEN IDEMO U ŠKOLU..

Da li ste se ikada zapitali zbog čega se kalendarska i akademska, to jest školska godina ne podudaraju? Koliko bi bilo lakše da sve počinje recimo 3. januara nakon praznika..

 

E pa, razlog će vas sigurno iznenaditi! Barem tako kaže jedno Američko predanje..

 

Istorija početka školske godine u septembru (na sjevernoj zemljinoj hemisferi), neki kažu, potiče još od vremena kada je raspored sadnje, setve, uzgoja raznih  poljoprivrednih dobara bio važniji od svega,  pa čak i od škole. Uzgoj se mogao  obavljati samo u proljeće, ljeto i jesen. Porodicama su djeca bila potrebna  da pomognu, tako da se njihovo školovanje odvijalo u hladnijim mjesecima kada ništa nije moglo biti posađeno ili ubrano.

Na taj način, djeca su mogla da  pomažu oko stoke i drugih poljoprivrednih poslova tokom sezone. Različiti ruralni okruzi širom Amerike organizovali su školsku godinu po potrebama zajednice. Na primjer, škole u područjima s velikim jesenjim žetvama imale bi slobodne dane u septembru i oktobru.

 

U gradovima je bilo malo drugačije jer se stanovnici gradova nisu oslanjali na poljoprivredu da bi zarađivali za život. Oni su išli u školu suštinski tokom cijele godine i imali nekoliko kratkih odmora. Njihove školske godine kretale su se od 251 do 260 dana.

 

Kada je obrazovanje počelo više da se cijeni društvu, morala su da se uspostave strožija pravila kako bi se postigla veća ujednačenost školskog sistema.

 

Godine 1852. Massachusetts je postao prva država koja je donijela zakon o obaveznom javnom obrazovanju, što je obavezalo i ruralna i urbana područja da ponude školovanje svoj djeci. Roditelji koji nisu slali djecu su bivali kažnjavani.

 

Ubrzo nakon toga, napravljen je kompromis između urbanih i seoskih školskih sistema, da počinju školsku godinu u isto vrijeme, počevši od septembra,  da bi djeca i dalje mogla da pomažu na farmi tokom ljeta - i tako je nastala moderna školska godina.

 

Dakle, iako danas  većina djece provodi ljeto na moru, bazenima ili igrajući video igrice, a ne hrani krave, poljoprivredna sezona je ta kojoj treba da zahvale za skoro  tri mjeseca zabave tokom vrelih ljetnjih dana!

 

 

Izvor: Jelena Vukić uz pomoć rd.com

Foto: rd.com, theeducator.com

O nama
Mravinjak je portal namijenjen mladima i svima koji se tako osjećaju. Ovdje ćete naći sve što biste voljeli da znate a nemate koga da pitate.
Jer, nema ni Google uvijek odgovor na sve!
Zato čitajte, pišite, pitajte!

Urednik: Jelena Vukić
Pišite nam
Podijelite sadržaj na: