#Zanimljivosti

FRANCUSKA ZABRANJUJE MOBILNE TELEFONE U OSNOVNIM ŠKOLAMA

Francuski učenici zavisni od mobilnih telefona moraće u školi da prežive bez njih zbog nacrta zakona koji je ministar obrazovanja Žan Mišel Blanker u četvrtak predstavio kao "mjeru detoksikacije" za borbu protiv ometenosti i zlostavljanja.

 

Predsednik Emanuel Makron, čija stranka ima uvjerljivu većinu u Narodnoj skupštini, nada se brzom usvajanju mjere u parlamentu, na vrijeme da se uvede prije iduće školske godine u septembru.

 

Osnovne škole bez mobilnih telefona predizborno je obećanje Emanuela Makrona.

 

Više od 90 odsto francuske djece stare 12 ili više godina posjeduje mobilni.

 

Ova francuska inicijativa pokrenula je rasprave i u drugim državama poput Velike Britanije ili Irske koje su počele da razmišljaju o sličnim mjerama.

 

"Mobilni predstavljaju tehnološki napredak, ali ne smiju da monopolizuju naš život", rekao je ministar Blanker za televizijski kanal LCI njuz.

 

"Ne možete se snalaziti u tehnološkom svijetu ako ne znate da čitate, pišete, računate, poštujete druge i radite u timu", dodao je.

 

Novo pravilo se odnosi i na nastavnike, pošto je vladajuća stranka u zadnji čas amandmanom dopunila predlog zakona.

 

Neki učitelji su se javno usprotivili njihovom uključivanju u zakon, uključujući Stefana Krošeta iz sindikata profesora UNSA koji je za RTL radio rekao da je to uvreda za odraslo osoblje i da predstavlja bezbjednosni rizik. Dodao je da su učiteljima potrebni telefoni u slučaju vanrednih situacija.

 

Pobornici mjere tvrde da upotreba pametnih telefona kod djece i mladih pogoršava zlostavljanje na internetu, olakšava pristup pornografiji i potkopava sposobnost društvene interakcije.

 

Među ostalim razlozima za novo pravilo navedene su krađe telefona, reketiranje i opsesija modnim markama, otkrio je ministar.

 

Izvor:N1

 

O nama
Mravinjak je portal namijenjen mladima i svima koji se tako osjećaju. Ovdje ćete naći sve što biste voljeli da znate a nemate koga da pitate.
Jer, nema ni Google uvijek odgovor na sve!
Zato čitajte, pišite, pitajte!

Urednik: Jelena Vukić
Pišite nam
Podijelite sadržaj na: