#Zanimljivosti

INSTAGRAM SKRAĆENICE

Korisnici svake društvene mreže stvore neki svoj interni jezik, a ovaj rječnik pomoći će ti da naučiš onaj koji se koristi na Instagramu.  Svi  znaju što je selfie, ali saznaj u čemu je razlika između #WIWT i #OOTD, što su #FBF ili #FWIS...

 

 

 #OOTD

Skraćenica od 'outfit of the day' odnosno odjevna kombinacija dana. Uglavnom je koriste modni blogeri i blogerke kad objavljuju fotografije onoga što su nosili, ali odomaćila se i među korisnicima koji nisu modni znalci,  već samo žele  da se pohvale nekim dobrim izdanjem.

 

#WIWT

I ova skraćenica označava modnu kombinaciju, odnosno 'what I wore today' (što sam danas nosila/nosio). Od kombinacije dana razlikuje se jer je aktuelna, upravo ono što je onaj koji objavljuje nosio toga dana, dok kombinacija dana može biti i otprije.

 

#FWIS

Skraćenica koja se koristi kod svih onih fotki koje prikazuju nečija koljena, stopala odnosno noge. FWIS znači 'from where I stand', dakle fotografiju snimljenu iz nečije trenutne perspektive.

 

#TBT

Četvrtak je dan za prisjećanje na društvenim mrežama, odnosno dan kad se objavljuju stare fotografije koje se označavaju sa #TBT odnosno 'throwback Thursday'. 

 

#FBF

Oni kojima ne odgovara da se prošlosti prisjećaju četvrtkom već petkom ili oba dana koriste hashtag  #FBF koji označava 'flashback Friday', odnosno stare fotografije koje se objavljuju petkom.

 

#regram


Ako na svom profilu objavljuješ tuđu fotografiju, treba da je označiš hashtagom #regram, što označava da ona nije tvoje autorsko djelo već da dijeliš nešto što nisi sam snimio.

 

#SMH

Skraćenica od 'shaking my head', označava klimanje glavom u nevjerici. Koristi se kao komentar fotografija ili događaja koje nas ostavljaju bez riječi, uglavnom u negativnom kontekstu.

 

#idideatthis

Koristi se uglavnom kod objavljivanja slika hrane i znači da je onaj koji je slikao obrok u njemu uživao, a ne samo fotografisao.

 

Izvor: 24časa.hr

O nama
Mravinjak je portal namijenjen mladima i svima koji se tako osjećaju. Ovdje ćete naći sve što biste voljeli da znate a nemate koga da pitate.
Jer, nema ni Google uvijek odgovor na sve!
Zato čitajte, pišite, pitajte!

Urednik: Jelena Vukić
Pišite nam
Podijelite sadržaj na: