#Zanimljivosti

KAKO ĆE U BUDUĆNOSTI IZGLEDATI PAMETNI TELEFONI?

Šta mislite, kako će pametni telefon izgledati za deset godina, recimo 2028. ili 2030. godine?

 

Vjerovatno ste svjesni toga da će vaš sadašnji, tek kupljeni mobilni ljubimac i posljednje „čudo tehnike“, u rekordno brzom roku postati zastareli model koji ćete možda da date na otkup. Upravo ova činjenica je dovoljna da lako shvatite o kakvoj brzini napretka je riječ kada su u pitanju mobilne tehnologije.

 

Ovo su neka od predviđanja budućnosti pametnih telefona, zasnovana na istraživanjima specijalozovanih web stranica koje se bave mobilnim inovacijama.

Neće vam biti potreban punjač

Nema tog korisnika mobilnog telefona kog barem jednom nije izdala baterija. Svi se žalimo zbog dužine trajanja baterije u našem telefonu. Zato se proizvođači neprestano trude da unaprijede baterije sa svakim novim modelom koji izbace na tržište i poboljšaju korisničko iskustvo. Međutim, problem je u tome što pametni telefoni koriste sve više aplikacija i imaju sve više funkcija koje crpe bateriju.

 

Iako postoje načini da se produži trajanje baterije, stručnjaci vodećih kompanija non-stop rade na inovacijama i eksperimentišu u vezi različitih opcija za baterije mobilnih telefona. To uključuje tehnologije kao što su nano baterije, napajanje na solarnu energiju, vodonične gorivne ćelije, pa čak i kinetičku energiju. Ova posljednja znači da će se u budućnosti vaš pametni telefon puniti dok se krećete. I to će se desiti veoma brzo.

 

Ono što se trenutno primjenjuje kao vrhunska inovacija jesu mobilni uređaji koji se pune bežično. Neki proizvođači mobilnih telefona već izbacuju ovakve modele, a očekuje se da uskoro bežični punjači budu u stanju da obezbede znatno brže punjenje telefona nego što je to slučaj danas.

 

 

Uvećana realnost će postati uobičajena stvar

Zamislite ovo: kupujete haljinu ili košulju preko interneta, i dok gledate ponudu na vašem telefonu, imaćete mogućnost da tačno vidite kako će ona izgledati na vama. U budućnosti tehnologije pametnih telefona doći će do ekspanzije korišćenja uvećane stvarnosti (AR) u industrijama poput maloprodaje, zdravstvene zaštite i tehničke podrške. Danas, uvećana stvarnost se već uveliko koristi uglavnom u svijetu video igara.

 

Razni proizvođači mobilnih uređaja su izašli na tržište sa AR (augmented reality) alatima za razvoj aplikacija uvećane stvarnosti za mobilne uređaje. Ovi alati će omogućiti programerima aplikacija da iskoriste senzore pokreta i kamere na telefonu kako bi stvorili aplikacije koje će imati mogućnost da te senzore i kamere pomeraju sa velikom preciznošću, što će im omogućiti realističan prikaz.

 

Sa napretkom ove tehnologije, sljedeći korak neće biti samo pametni telefon koji mijenja i snima slike, već će te slike telefoni moći da projektuju u uvećanoj realnosti, u realnom svijetu. Više specijalizovanih sajtova izvještava da su holografski prikazi i digitalni projektori u neprestanom razvoju. Međutim, trebaće još nekoliko godina da se ova tehnologija razvije tako da ne bude skupa i bude pouzdana za globalnu upotrebu.

Telefoni će lako i bez griješke prepoznavati svog vlasnika

Proizvođači mobilnih telefona godinama pokušavaju da povećaju bezbjednost mobilnih uređaja na takav način da korisnicima omoguće da izbjegnu iritantno unošenje PIN koda. Danas postoje brojni modeli sa karakteristikama kao što su Iris tehnologija skeniranja oka, ili skeniranje otisaka prstiju, za povećanu zaštitu telefona od hakovanja.

 

Što se tiče prepoznavanja lica, prijethodni eksperimenti su se pokazali kao nedovoljno uspješni u cilju zaštite identiteta, zato što je tehnologija mogla da bude prevarena uz pomoć fotografije lica korisnika.

 

Međutim, kako se spekuliše u pojedinim internet medijima, trenutno se razvija nova tehnologija skeniranja koja proverava konture lica i glave vlasnika, zbog čega je ovakav softver teže prevariti.

 

U ovom slučaju, prepoznavanje lica bi moglo da postane novi standard za otključavanje pametnih telefona. Vaš telefon bi mogao da vas prepozna bez potrebe da vas skenira, pošto su senzori pametnih telefona postali razvijeniji. Neke od mogućnosti koje će u budućnosti biti razmatrane su glas korisnika ili čak njegov rukopis.

 

Veća upotreba virtuelnih asistenata i virtuelnih tastera

Veličina ekrana pametnih telefona se tokom godina stalno povećava. Budući pametni telefoni će vjerovatno po cijeloj svojoj površini imati ekran, sa mogućnošću prikaza na prednjoj, zadnjoj i bočnim stranama. To znači da na telefonima neće postojati fizički tasteri (dugmad).

 

Virtuelni asistenati će imati važnu ulogu tako što će vam pomagati u upravljanju telefonom, aplikacijama, i u jednostavnom prilagođavanju vašeg početnog ekrana na osnovu vaših obrazaca. Napredak vještačke inteligencije pomaže ovim virtualnim asistentima da postanu pametniji i intuitivniji. Oni će biti u stanju da vrlo lako prepoznaju željene radnje korisnika i na osnovu toga reagovaće na slučajne dodire i komande.

Vaš telefon će biti fleksibilniji i trajniji

Pitanje je vremena kada će pametni telefoni biti toliko jaki da nećete moći da ih razbijete. Prije svega, vaš telefon će biti trajniji kada se riješi problem lako lomljivog ekrana. I vjerovatno ćete moći da ga preklopite i na taj način da ga nosite potpuno bezbjedno u džepu vaših pantalona. Neki mediji najavljuju da će se posle mnogo godina konačno na tržištu pojaviti pametni telefoni sa fleksibilnim ekranima.

 

Prema nedavnim izvještajima Macworld-a proizvođači mobilnih telefona eksperimentišu sa načinima na koje bi ojačali staklo koje se koristi za izradu ekrana pametnih telefona, i načinima da se izbjegnu mrtvi pikseli u preklopljivim ekranima.

 

Istraživači su napravili značajan napredak u vezi istrajnih materijala kao što je grafen staklo. Neki uređaji već koriste safirno staklo. Na Svjetskom kongresu mobilnih telefona 2018. su već prikazani modeli sa grafenskim staklom.

 

Činjenica je da se pametni telefoni razvijaju munjevitom brzinom, ali postoje stvari koje će zauvek ostati iste. Vaš pametni uređaj će uvek biti važan dio vas i uvijek ćete moći da ga nosite svuda sa sobom.

 

Izvor: beleske

Foto: tele2ICT, tele2.com.au, uswitch.com

 

O nama
Mravinjak je portal namijenjen mladima i svima koji se tako osjećaju. Ovdje ćete naći sve što biste voljeli da znate a nemate koga da pitate.
Jer, nema ni Google uvijek odgovor na sve!
Zato čitajte, pišite, pitajte!

Urednik: Jelena Vukić
Pišite nam
Podijelite sadržaj na: