#Zanimljivosti

KAKO DA BEZBJEDNO KUPUJEŠ ONLINE?

Većina nas sve više vremena provodi na internetu. Kako kupujemo onlajn sve: počevši od karata za koncert, knjiga i odjeće, sve do rezervacije smještaja na drugoj strani svijeta, ili elektronski šaljemo novac porodici i prijateljima direktno, pravo je vrijeme da podijelimo nekoliko osnovnih savjeta kako biste bili sigurni da ste i vi i vaša onlajn plaćanja bezbjedni u svako doba dana i noći:

       

Pročitajte kritike: Mnoge onlajn prodavnice dozvoljavaju kupcima da ocijene svoje iskustvo sa trgovcem – te ocjene i kritike mogu da posluže kao znak upozorenja ukoliko trgovac ima niz prigovora od ranije.

       

     

Koristite jake šifre: jake i različite šifre mogu da prevarantima otežaju pristup Vašim onlajn nalozima. Jaku šifru možete kreirati koristeći nasumične, ali lako pamtljive riječi u kombinaciji sa brojevima, velikim slovima i specijalnim karakterima, a nikad ne treba koristiti lične podatke kao što su imena članova porodice ili mjesto rođenja. Nemojte koristiti iste šifre za različite naloge.

 

Oprezno sa javnim ili dijeljenim kompjuterima: Većina internet pretraživača pamti Vaše šifre svaki put kada posjetite neku internet stranicu, a ovim informacijama se može pristupiti čak i nakon gašenja kompjutera. Ukoliko morate da koristite javne ili dijeljene kompjutere, nikada nemojte birati opciju „zapamti me“ i obavezno se odjavite sa sajtova za kupovinu, imejl naloga i društvenih medija kada završite.

 

 

Nepoznata osoba? Opasnost: Nemojte misliti da je neko na internetu pouzdan samo zato što tvrdi da navija za isti tim, voli istu muziku ili pozorište kao i vi. Tretirajte svoje podatke onako kao što oni i jesu – lični, i ne šaljite nikome broj svoje kartice, PIN ili CVC2 kod ili bilo koju drugu lozinku putem imejla, četova ili društvenih medija.

 

Sigurnost na prvom mjestu: Obavezno koristite sigurne kanale za plaćanje bez obzira na to da li vam je trgovac poznat – tj. uvijek potražite Mastercard SecureCode logo, jer je to garancija da su vaši podaci enkriptovani i da se nikada ne dijele sa trgovcem.

 

Reklamacije: Obavezno pročitajte politiku slanja i vraćanja robe pre nego što poručite nešto, tako da artikle koji ne ispunjavaju vaša očekivanja možete zamijeniti. Kada plaćate karticom onlajn, takođe vam ide u prilog i opcija za reklamacije i refundiranje sredstava (chargeback), bankarska usluga u okviru koje možete da podnesete žalbu ukoliko niste zadovoljni proizvodom ili da uopšte niste ni primili iako ste ga platili, a trgovac odbija da vam refundira sredstva. Elektronska plaćanja su dodatna sigurnost kada upražnjavate svoja potrošačka prava, za razliku od situacija kada plaćate kešom.

 

 

Ukoliko niste, pročitajte naš tekst o najboljim shopping sajtovima:

 

http://www.mravinjak.me/moda/popularni-shopping-sajtovi.php

 

Izvor:Citymagazine.rs

 

O nama
Mravinjak je portal namijenjen mladima i svima koji se tako osjećaju. Ovdje ćete naći sve što biste voljeli da znate a nemate koga da pitate.
Jer, nema ni Google uvijek odgovor na sve!
Zato čitajte, pišite, pitajte!

Urednik: Jelena Vukić
Pišite nam
Podijelite sadržaj na: