#Zanimljivosti

KAKO DA ZAUSTAVITE TAKSI ŠIROM SVIJETA

Evo nekoliko pravila za korišćenje taksija u raznim zemljama svijeta.

 

U Rusiji je, kao i kod nas, dovoljno samo mahnuti rukom da bi se taksi, ako je prazan, zaustavio i povezao vas.

 

U Francuskoj, stvari su drugačije. Ukoliko je plastični znak TAXI osvijetljen iznutra sijalicom, taksi je slobodan i može se zaustavljati. No, ukoliko se u blizini od 50 metara nalazi specijalizovana taksi-stanica, onda taksista može da vam ne stane, jer očekuje da odete upravo tamo.

Bakšiš je uvek 10 odsto računa, a obavezno je reći "bonjour" (dobar dan) prilikom ulaska u taksi, jer ćete usuprotnom biti veoma hladno prihvaćeni, savjetuje "Travel magazin".

 

Za razliku od Evrope, u Japanu svi koriste željeznicu, nadzemnu ili podzemnu, tako da je taksi u Zemlji izlazećeg sunca veoma skup i "fensi".Taksiji su veoma rijetki i naručuju se telefonom. Japanski taksisti moraju da rade u bijelim rukavicama, i da na uzglavlju sjedišta redovno mijenjaju bijele salvete.

 

U britanskim taksijima obavezno je da sjedite pozadi, gdje ste odvojeni staklenim zidom od vozača, dok je svuda na Balkanu, od Hrvatske do Albanije i Bugarske, uobičajeno sjedeti pored vozača, čak i ako ste sami.

 

U Britaniji će smatrati neprijatnim intimiziranjem ukoliko pokušate da sednete pored vozača, a na Balkanu "prijetnjom" ukoliko insistirate da sjednete iza njega... Naročito ako ste muško.

 

Ženama je to već dopušteno. Kad smo već kod žena - u Kairu i Dubaiju postoji taksi samo za žene koji je roze boje i naravno voze ga isključivo žene .

 

Vredi još napomenuti da su taksiji u Britaniji donedavno bili isključivo crne boje, dok su svi ostali bili "divlji". Sada su zakoni promjenjeni , pa iako su iste vrste spečifični taksiji su sad raznih boja, išarani reklamama, mada i dalje preovlađuju čuveni crni.

 

Na Kubi će taksisti sami dolaziti do vas vide li vas na ulici, kao i u većini zemalja trećeg svijeta, a mi vam samo možemo savjetovati da dok uživate u čarima novih destinacija - ipak budete malo na oprezu.

 

Velika povoljnost, mada ne za taksiste, je pojava alternativnih mogućnosti prevoza kolima poput Ubera i sličnih kompanija gdje vam je bezbjednost i garantovana cijena obijezbeđena. Samo još da imate internet!

 

Izvor: Opušteno.rs

Foto: Wikipedia

 

 

O nama
Mravinjak je portal namijenjen mladima i svima koji se tako osjećaju. Ovdje ćete naći sve što biste voljeli da znate a nemate koga da pitate.
Jer, nema ni Google uvijek odgovor na sve!
Zato čitajte, pišite, pitajte!

Urednik: Jelena Vukić
Pišite nam
Podijelite sadržaj na: