#Zanimljivosti

KAKO TEBI ONO BJEŠE IME?

 

Koliko puta vam se desilo da vas je sramota jer niste upamtili nečije ime prilikom upoznavanja, a kasnije vam je bzvz da ponovo pitate?

 

Postoji nekoliko trikova koje možete primjeniti kako se ovakve situacije ne bi dešavale..

 

Kada se upoznajete sa nekim, i kada čujete ime, recite naglas nešto kao „E tako se zove moj najbolji drug/drugarica, brat, tetka, a ako je reč o neobičnom imenu, slobodno ga ponovite i prokomentrišite naglas da je neobično.

Tako uključujete mozak i povećevate šansu da zapamtite ime..

 

Druga stvar koju možete učiniti je da tokom razgovora koristite ime, ali ne pretjerano da ne bi zvučalo vještački. Takođe, kada se pozdravljate, nemojte samo reći „vidimo se“, već ponovite ime još jednom.

Složićete se da svi lakše pamtimo lica a ne imena, jer smo vizuelna bića, pa to treba i da iskoristimo. Dakle, kada se upoznajemo sa nekim, pokušajmo da njegovo ime učinimo vidiljivim našem mozgu tako što ćemo pronaći misao ili reč koja će nas asocirati na to ime.

 

 

Npr.

 

Maja- možete zamisliti pčelu kao asocijaciju na pčelicu Maju

 

Darko- dark-mračno- pomislite na mrak

 

Luka- luk- pomislite na puno glavica Luka

 

Jelena- jela- pomislite na jelku

 

Ma koliko vam ovo djelovalo komplikovano, stručnjaci tvrde da se tako stvaraju veze u mozgu koje otežavaju zaboravljanje imena sagovornika.

 

Izvor: Novosti.rs

 

  

O nama
Mravinjak je portal namijenjen mladima i svima koji se tako osjećaju. Ovdje ćete naći sve što biste voljeli da znate a nemate koga da pitate.
Jer, nema ni Google uvijek odgovor na sve!
Zato čitajte, pišite, pitajte!

Urednik: Jelena Vukić
Pišite nam
Podijelite sadržaj na: