#Zanimljivosti

KRATKA ISTORIJA "NAJSTRAŠNIJE" NOĆI U GODINI

Noć vještica je praznik koji se oblježava posljednjeg dana oktobra mjeseca, odnosno 31. oktobra u večernjim satima, a porijeklo ovog praznika je podjednako zanimljivo kao i način na koji se obilježava širom svijeta.

Kao jedan od omiljenih praznika, pogotovo najmlađim, Noć vještica se obilježava u Sjedinjenim Američkim Državama, Irskoj, Velikoj Britaniji, Kanadi, Švedskoj, Japanu, Novom Zelandu, Australiji…

Porijeklo Noći vještica može se povezati sa antičkom keltskom svjetkovinom pod nazivom Samhain koja je bila posvjećena istoimenom paganskom božanstvu. Tada su Kelti, koji su živjeli na teritoriji današnje Irske, kao početak nove godine smatrali 1. novembar, pa je posljednji dan oktobra bio ujedno i posljednji dan “stare” godine.

 

Tada se vjerovalo da upravo u noći pred novu godinu duhovi mrtvih dolaze na zemlju i obilaze mjesta na kojima su nekada živjeli, a na živima je tada da ih bukom otjeraju. Vremenom se ovo mijenjalo, a svaki narod koji obilježava Noć vještica dodao je neki svoj pečat ovom prazniku.

 

Prema Keltskom vjerovanju, duše umrlih pripadaju bogu Samhainu, pa je zbog toga potrebno umilostiviti ga prinošenjem različitih žrtvi, a zauzvrat bog Samhain bi dozvolio da duše umrlih posjete svoje domove. Po jednom predanju – živi se maskiraju te večeri jer stupaju u mističnu zajednicu sa dušama umrlih, dok se po drugom predanju smatra da se ljudi te večeri maskiraju jer žele da izbjegnu duhove mrtvih.

 

Noć vještica je veoma popularan širom svijeta, gdje se osim djece, ovom prazniku raduju i odrasli. Zabave pod maskama se prave svuda, pa čak i tamo gdje se inače ovaj praznik ne obilježava iz religijskih razloga.


Iako su korjeni ovog praznika isti u svim državama u kojima se obilježava, način na koji se proslavlja ipak se razlikuje od naroda do naroda – a ovako se proslavalja u nekim od država svijeta:

 

Irska – U ovoj državi se Noć vještica dočekuje sa velikim uzbuđenjem, a pored zabave, vatrometa i maski, običaj je da se jede voćni kolač u kom se nalaze različiti predmeti, pa tako ako dobijete parče kolača sa prstenom – to znači da u narednoj godini možete očekivati romansu, ako uzmete parče sa novčićem – to znači da možete očekivati bogatstvo i više novca, dok krpica znači da bi trebalo da budete malo štedljiviji u narednom periodu.

 

Meksiko – U Meksiku je Noć vještica zapravo Noć mrtvih kada su groblja prava atrakcija i tamo se sve dešava. Na ovaj način Meksikanci slave preminule pretke i odaju im poštovanje.

 

Rumunija – Noć vještica u Rumuniji ima poseban značaj, a za turiste je poseban doživljaj. Tada se uglavnom obilazi Transilvanija i ide se u pohod na vampire i grofa Drakulu.

 

Sjedinjene Američke Države – Irski imigranti su tradiiju obeležavanja Noći vještica prenjeli u Sjevernu Ameriku u 19. veku, ali način na koji se sada ovaj praznik obilježava u Sjedinjenim Američkim Državama malo se razlikuje od tog vremena. Noć vještica se ovde obilježava maskembalom, obilaženjem ukletih kuća, pričanjem horor priča, zbijanjem šala, dok djeca uglavnom idu od vrata do vrata i traže slatkiše u zamjenu za to što će biti dobri prema onima koji im daju šta su tražili.


Noć vještica ili na engleskom Halloween zapravo je skraćeno od All Hallows Eve, odnosno Veče prije svih svetih, jer se Noć vještica obilježava upravo veče pred praznik Svi sveti (1. novembar).

 

Izvor: http://osnovneskole.edukacija.rs/

Foto: Pinterest

 

O nama
Mravinjak je portal namijenjen mladima i svima koji se tako osjećaju. Ovdje ćete naći sve što biste voljeli da znate a nemate koga da pitate.
Jer, nema ni Google uvijek odgovor na sve!
Zato čitajte, pišite, pitajte!

Urednik: Jelena Vukić
Pišite nam
Podijelite sadržaj na: