#Zanimljivosti

NAUČNICI NAPRAVILI FONT KOJI POSPJEŠUJE PAMĆENJE!

Istraživači su razvili novi font, nazvan Sans Forgetica, za koji tvrde da nam pomaže da u svom pamćenju zadržimo informaciju koju smo pročitali. Sans Forgetica, igra riječi koja se može prevesti kao “bez zaboravljanja”, kreiran je uz pomoć istraživanja tipografije i psihologije, kako bi se optimizovao način na koji tekst i njegov format bivaju procesuirani u našem umu.

 

Sudeći prema objavama, tekst se oslanja na “prepreke”, koje zahtjevaju od čitaoca da uloži malo više truda u čitanje, što im za uzvrat daje mogućnost da zadrže i zapamte informacije koje čitaju. Ovaj font će pomoći onima koji čitaju novine, knjige i studentima kojima je potrebno malo više vremena i volje da zadrže informacije u svojoj glavi za ispite i odgovaranja.

 

Font, koji je sada dostupan besplatno, razvijen je od strane istraživačkog tima na RMIT Univerzitetu u Australiji. Istraživački tim inkorporirao je princip učenja koji je poznat kao “poželjna poteškoća”, koji koristi prepreke kako bi potpomogao process učenja dozvoljavajući čitaocima da bolje prihvate informacije koje čitaju. RMIT predavač tipografije, Stiven Banham, rekao je: “Unakrsna polinacija razmišljanja dovela nas je do kreacije novog fonta, koji je fundamentalno drugačiji od svih drugih”.

 

Sans Forgetica font na neki način se naginje unazad i sadrži interesantne isječke u svakom slovu, koji upravo predstavljaju te prepreke za čitanje. Iako bi mnogi pomislili da će takve izmjene otežati čitanje, tekst koji se napiše ovim fontom sasvim je čitljiv. Uz druge fontove bez prepreka, “čitaoci ih samo pretrče pogledom i ne stvore putanju za pamćenje”. Kreiranjem ovog novog fonta, upravo to je riješeno.

 

Ova genijalna kreacija će vam pomoći da održite stepen interesovanja za ono što čitate, istovremeno praveći staze za kreiranje memorije o tekstu koji ste pročitali. Čestitamo RMIT timu i žalimo što nisu bili tu kada smo mi studirali.

 

 

Izvor: www.muskimagazin.rs

Foto: www.muskimagazin.rs

 

 

O nama
Mravinjak je portal namijenjen mladima i svima koji se tako osjećaju. Ovdje ćete naći sve što biste voljeli da znate a nemate koga da pitate.
Jer, nema ni Google uvijek odgovor na sve!
Zato čitajte, pišite, pitajte!

Urednik: Jelena Vukić
Pišite nam
Podijelite sadržaj na: