#Zanimljivosti

NE PROPUSTITE NEBESKI SPEKTAKL: VELIKA METEORSKA KIŠA ZA VIKEND!

Suze Sv. Lavrentija, odnosno Perseidi, jedan od najljepših i najatraktivnijih pljuskova meteora, ove će godine svoj maksimum imati u noći s 12. na 13. avgust, a predviđa se prosječna aktivnost od 60 do 70 meteora na sat.

 

Uslovi za posmatranje ovog događaja biće odlični, posebno od ponoći do zore, jer je mjesec mlad, mjesečina blaga pa će vidljivost biti odlična!.

 

Perseidi su meteorski roj kojima je radijant (polazna tačka iz koje se šire) u sazvežđu Perseju, a zapaža se od 25. jula do 20. avgusta svake godine, s najvećom učestalošću 12. avgusta kada se može pojaviti i 80 meteora na sat.

 

Radi se o meteorima koji su zapravo svemirske krhotine koje velikim brzinama udaraju u Zemljinu atmosferu. Tada se na nebu pojavljuju svijetli tragovi.

 

Većina djelova je manja od zrna pijeska, pa ih zbog toga jako mali broj dospije do tla. Ostaci koji su dovoljno veliki da prežive pad nazivaju se meteoritima.

 

Perseidi potiču od komete Svift-Tatl, koju su 1862. godine otkrili Luis Svift i Horas Tatl.

 

Istog dana, događa se i djelimično pomračenje sunca, pa će dešavanja na nebu biti više nego interesantna!

 

Zato, pripremite korpu sa sendvičima, sok i mekanu prostirku, pronađite savršeno mjesto za posmatranje, i poželite želju, jer ovo je noć za uživanje!

 

Priredila: Jelena Vukić

Foto: Pixabay

 

O nama
Mravinjak je portal namijenjen mladima i svima koji se tako osjećaju. Ovdje ćete naći sve što biste voljeli da znate a nemate koga da pitate.
Jer, nema ni Google uvijek odgovor na sve!
Zato čitajte, pišite, pitajte!

Urednik: Jelena Vukić
Pišite nam
Podijelite sadržaj na: