#Zanimljivosti

OVO SU BILE NAJGLUPLJE LOZINKE U 2017. - JE LI I VAŠA MEĐU NJIMA?

Filmske scene u kojima neko provali u kompjuter tako što osvrćući se po sobi pogodi šifru vlasnika nisu tako ni sulude kada uzmemo u obzir što su bile najčešće lozinke ove godine.

SplashData, autor upravljača lozinkama SplashID, TeamsID i Gpass objavio je listu najčešćih lozinki iz baze koja je procurila u javnost, piše Lifehacker.

Najpopularnije su tako bile:

·        123456

·        Password

·        12345678

·        Qwerty

·        12345

·        123456789

·        Letmein

·        1234567

·        Football

·        Iloveyou

·        Admin

·        Welcome

·        Monkey

·        Login

·        Abc1234

·        Starwars

 

Osim toga, istraživači iz Googlea i Univerziteta Berkely objavili su nedavno rezultate istraživanja obavljenog na Googleovim ličnim, pomno kontrolisanim internim podacima kako bi utvrdili može li se išta napraviti s korisničkim lozinkama i lozinkama koje je moguće kupiti na crno. 

 

Njihovi zaključci su prilično uznemirujući. Između sedam i 25 posto ukradenih lozinki moguće je upotrijebiti kako bi se preuzela kontrola nad drugim korisničkim računom pri Googleu. Hakeri jednostavno probaju sve lozinke nadajući se kako će naletjeti na neku koju se često koristi.

 

U prilog im ide i loša navika velikog broja ljudi da često koriste istu lozinku kako bi pristupili do više internetskih servisa. Zahvaljujući tome dovoljno je upasti u slabije čuvani servis i potom ga upotrijebiti za upad u sistem s boljom zaštitom.   

 

Od toga nisu imuni ni oni koji bi morali znati bolje, poput suosnivača i direktora Facebooka Marka Zuckerberga, koji je koristio istu lozinku (dadada) za pristup svojim korisničkim računima na Twitteru i Pinterestu, a koje je prošle godine nakratko bio preuzeo hakerski tim OurMine. Među njihovim žrtvama bili su i i glavni direktor Googlea Sundar Pichai, glumac Channing Tatum i šef tehnike Amazona Werner Vogels.

 

 

Izvor: tportal.hr

O nama
Mravinjak je portal namijenjen mladima i svima koji se tako osjećaju. Ovdje ćete naći sve što biste voljeli da znate a nemate koga da pitate.
Jer, nema ni Google uvijek odgovor na sve!
Zato čitajte, pišite, pitajte!

Urednik: Jelena Vukić
Pišite nam
Podijelite sadržaj na: