#Zanimljivosti

PJEVAJTE DOK SE TUŠIRATE!

Pjevanjem pod tušem utiče se na bolji dotok kiseonika, rad velikih mišićnih grupa gornjeg dijela tijela, dovodi do smanjivanja nivoa stresa preko endokrinog sistema...

 

 

PJEVAJTE dok se tuširate, jer ćete imati višestruke zdravstvene koristi, poručuje profesor dr Grejem Velč sa Univerziteta u Londonu. Na osnovu bavljenja zdravstvenim aspektima pjevanja pune tri decenije, ovaj stručnjak je došao do izuzetno zanimljivih saznanja.

 

Osobe pod tušem dobijaju inspiraciju da pjevaju zbog osjećaja sigurnosti i opuštenosti do kojeg dovode voda koja teče niz telo, toplina, vodena para i akustičnost prostora u kome se nalaze. Pjevanjem pod tušem spontano utiču na sopstveni bolji dotok kiseonika u krvotok, kao i na rad velikih mišićnih grupa gornjeg dijela tijela. I u psihičkom smislu pjevanje je korisno, jer dovodi do smanjivanja nivoa stresa preko endokrinog sistema koji je povezan sa emocionalnim blagostanjem.

- "Postavlja se i pitanje zašto ljudi ne pjevaju u kupatilu kada obavljaju neke druge radnje, poput češljanja ili uređivanja. Pjevaju u tuš-kabini jer je malih dimenzija, zbog čega je zvuk bogatiji, a kvalitet glasa bolji.

 

Osim toga, topla voda, svetlo, prijatni mirisi, kao i osjećaj svježine i čistoće osobu potpuno opuštaju. Naročito ako je izvesno vreme prije toga provela na hladnoći. Pod tušem se opuštaju i tijelo i um, a ta prijatnost dovodi do osjećaja sreće, koji se često izražava pjevanjem. Postoji mišljenje i da zvučni talasi koji se odbijaju od kapljica vode stvaraju prijatniji zvuk" - objašnjava dr Velč.

 

Zato pjevajte dok se kupate!

 

Izvor: B92.net

Foto: Pinterest

O nama
Mravinjak je portal namijenjen mladima i svima koji se tako osjećaju. Ovdje ćete naći sve što biste voljeli da znate a nemate koga da pitate.
Jer, nema ni Google uvijek odgovor na sve!
Zato čitajte, pišite, pitajte!

Urednik: Jelena Vukić
Pišite nam
Podijelite sadržaj na: