#Zanimljivosti

PROGRAMERI ODLUČILI: OVO SU NAJPOPULARNIJI PROGRAMSKI JEZICI

Sada je idealan trenutak da započnete sa učenjem programskih jezika – pokazuju brojna istraživaja tržišta kako u našoj zemlji, tako i u inostranstvu. Sudeći prema sve većoj potražnji za programerima, najbrži i najsigurniji put do odlično plaćenog posla vodi upravo preko programerskog koda.

 

Međutim, mnogi koji programiranje vide kao svoje buduće zanimanje često imaju istu nedoumicu. Koji programski jezici se najbolje mogu iskoristiti kao savremeni alati koji donose očekivani profesionalni uspeh? 

Na platformi Stack Overflow, koju programeri širom svijeta koriste kako bi pronašli odgovore na mnoga pitanja, više od 100 000 developera sa višegodišnjim iskustvom izdvojilo je ovih 11 programskih jezika kao najpopularnije.

 

1#: JavaScript 

Bez obzira na to što imaju sličan naziv, JavaScript i Java nisu usko povezani. JavaScript je skriptni programski jezik čija je osnovna namjena kreiranje interaktivnih elemenata na web stranici. Ovo je jedan od najrazvijenijih jezika na webu i definitivno jedan od najpopularnijih jezika na svijetu. 

 

#2: HTML 

Iako HTML zvanično ne spada u programske jezike, on ima široku primjenu u IT svijetu i predstavlja osnovu kompletnog weba. Koristi se za kreiranje sajtova, odnosno za „oživljavanje” njegovih funkcionalnosti. Veoma je jednostavan za učenje i smatra se odličnom podlogom za dalje usavršavanje. 

 

#3: CSS 

Ovaj jezik formatiranja koristi se kako bi se definisao vizuelni izgled elemenata na web stranici kao što su font, boje, pozadina, razmaci između boksova i slično. Uz pomenuti HTML, CSS je neizostavan u svijetu web dizajna i bez ovog tandema jezika nemoguće je zamisliti karijeru u pomenutoj oblasti. 

 

#4: SQL 

SQL je jedan od najrasprostranjenijih programskih jezika koji se koriste za rad sa bazama podataka (njihovo kreiranje, uređivanje i brisanje). Pomoću SQL-a baze podataka se povezuju sa drugim programskim jezicima, najčešće sa PHP-om.

 

#5: Java 

Programski jezik Java najčešće se koristi za kreiranje Android aplikacija, ali ima široku primjenu i u izradi aplikacionih softvera i njihovoj implementaciji u različita multiplatformska rješenja. Programeri koji rade u ovom jeziku spadaju među najtraženije stručnjake na IT tržištu. 

#6: Bash/Shell 

Iako Shell zapravo nije programski jezik, savladavanjem njegovih komandi, bićete u prilici da efikasnije rješavate procese koji se automatski ponavljaju i tako napravite značajan korak ka karijeri sistemskog administratora. 

 

#7: Python 

Python programski jezik spada u grupu onih koje mnogi programeri obožavaju zbog veoma čitljivog i jednostavnog koda. Ovaj jezik se brzo i lako uči i zato se smatra idelanim prvim korakom za ulazak u svijet programiranja. 

 

#8: C# (C-Sharp) 

Programski jezik C# nastao je kao unapređena verzija jezika Java, C i C++. Deo je Microsoft razvojnog okruženja i koristi se prilikom kreiranja softvera za .NET Framework platformu. Njegove glavne odlike su jednostavnost i prilagođenost brojnim operativnim sistemima.

 

#9: PHP 

PHP je moćan programski jezik čija namjena je izrada dinamičkog web sadržaja. Veoma je jednostavan za savladavanje i ima široku primjenu na webu. O tome najbolje svjedoči podatak da programerske vještine u PHP-u možete iskoristi za kreiranje svih vrsta web aplikacija, online šopova, portala i foruma. Popularnost ovog jezika dokazuje činjenica da su na temeljima PHP-a kreirani WordPress, Facebook, Wikipedia, Yahoo! i mnoge druge uspješne platforme. 

 

#10: C++ 

Ovaj objektno orijentisani programski jezik nastao je na temeljima programskog jezika C. Mnogi današnji programi sa kojima se svakodnevno susrećemo pisani su upravo u C++, što znači da će vam učenje ovog jezika pružiti brojne mogućnosti u programiranju. 

 

#11: C 

Uprkos tome što je u pitanju jedan od najstarijih programskih jezika, koji je nastao davnih sedamdesetih godina prošlog vijeka, C je i dalje veoma bitan u programerskom svijetu. Ovaj programski jezik opšte namjene još uvijek se sa uspjehom koristi za pisanje značajnih programa u različitim oblastima.

 

 

Izvor: b92.net  

 

O nama
Mravinjak je portal namijenjen mladima i svima koji se tako osjećaju. Ovdje ćete naći sve što biste voljeli da znate a nemate koga da pitate.
Jer, nema ni Google uvijek odgovor na sve!
Zato čitajte, pišite, pitajte!

Urednik: Jelena Vukić
Pišite nam
Podijelite sadržaj na: