#Zanimljivosti

ROZE: KAKO SU PANKERI PREUZELI PRAVU MUŠKU BOJU

Simbolika roze boje često je mijenjana u protekla tri vijeka. Osim što joj se pripisuje značenje ženstvenosti, ona je bila i omiljena boja pank pokreta, a danas zauzima bitno mjesto u simbolici aktivizma i otpora.

 

Stanovište da je roze ženstvena boja je relativno novo. Tokom 18. vijeka boja je posmatrana kao aristokratska i elegantna za oba pola. 

Do 19. vijeka muškarci u Evropi i Americi su odbacili svijetle pastelne boje i odlučili se za tamnije nijanse, ali roze i dalje nije bila pripisana isključivo ženskom polu. 

Krajem ovog perioda donji veš uglednih žena bio je isključivo bijeli. Šareni korseti i kostimi bili su rezervisani isključivo za glumice, kurtizane i prostitutke, piše Danas. 

Na pragu 20. vijeka novorođenčad su najčešće oblačena u bijelo, a djeca su nosila sve boje. 

Godine 1918. vlada generalno prihvaćeno pravilo da je roze boja za dječake, a plava za djevojčice. Roze, kao određenija i jača boja, bila je pogodnija za dječake, dok je plava, koja je delikatna i nežna, bolje pristajala djevojčicama. 

Međutim, od početka dvadesetih godina roze boja je pripisana djevojčicama, a plava dječacima. Kada su stavovi o suštinskim rodnim razlikama postali snažniji tokom pedesetih godina, majke su bile ohrabrivane da bebe oblače u ove boje. 

Roze je bila izuzetno popularna boja u periodu rasta popularnosti rok muzike šezdesetih i začetkom panka sedamdesetih godina prošlog vijeka. 

Elvis Prisli preferirao je flamingo nijansu roze boje kada su bile u pitanju prve jakne, kombinezoni sa cirkonima i njegov kadilak, koji je namenski ofarban u boju koja će kasnije postati “Elvis ružičasta“.

 

Bitlsi su se odlučili za "hot pink" nijansu kada su se fotografisali za svoj, sada čuveni, osmi album "St. Pepper’s Lonely Hearts Club Band"

Pronalazak fluorescentnih nijansi sedamdesetih godina doveo je do formiranja nove generacije fanova roze boje. 

Pank scena posebno je uživala u "lošem ukusu" ultra pink nijanse. Sastavi The Clash, Sex pistols, Ramones, X-ray Spex i Jesus & Mary Chain koristili su ovu boju za omote svojih albuma. 

U decenijama nakon toga, roze nije bila modna opcija za muškarce. Smatra se da je reper Cam’ron, koji je obukao roze krznenu bundu tokom njujorše Nedelje mode 2002. godine, vratio muškarce roze boji. 

Ova boja predstavljena je kao određena vrsta izazova za muškarce, u okviru kojeg oni dokazuju da su dovoljno samouvjereni da je nose.

 

Roze boja je nerijetko korišćena u aktivizmu, te su tako osnivači AIDS koalicije za mobilizaciju sile (Coalition to Unleash Power) kao svoj logo usvojili su hot pink trougao, koji je bio referenca ka roze simbolu koji su nacisti koristili da obeleže gej muškarce.

Kada je Donald Tramp odabran za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država, desetine hiljada protestanata na ulici nosilo je roze kape sa mačijim ušima.

Na ovaj način, boja koja je kroz istoriju korišćena za označavanje pokornosti postala je simbol kolektivnog ženskog otpora.

 

Ko bi rekao?

 

Izvor: https://www.b92.net/zivot/

 

O nama
Mravinjak je portal namijenjen mladima i svima koji se tako osjećaju. Ovdje ćete naći sve što biste voljeli da znate a nemate koga da pitate.
Jer, nema ni Google uvijek odgovor na sve!
Zato čitajte, pišite, pitajte!

Urednik: Jelena Vukić
Pišite nam
Podijelite sadržaj na: