#Zanimljivosti

ZAŠTO SU POLJUPCI TOLIKO VAŽNI?

Kako to da se u mraku nikada "ne promašimo"? Zato što su neuroni u našem mozgu neka vrsta navigacije koja olakšava da jedni drugima lociramo usne onda kada nam oči ne pomažu u tome. 

 

Bez obzira na to da li se ljubimo u mraku ili na svijetlu, tom prilikom naše tijelo stvara supstancu koja "opija", zbog čega se nakon dužeg ljubljenja osjećamo relaksirano i srećno. 

 

Većina se ljubi zatvorenih očiju - čak 66 odsto osoba. Oni ostali uživaju gledajući emocije svog partnera. Ljubljenje može da odloži bore, vjerovali ili ne. Pošto čin ljubljenja aktivira 29 mišića lica, što je odlična "vježba" koja održava naše lice zategnutim i daje mu svježiji izgled. 

 

Ljubljenje je korisno i za zube. Povećan protok pljuvačke u ustima izazvan poljupcima ispira sa zuba naslage odgovorne za nastanak karijesa. 

 

Jedna studija je pokazala da muškarci koji ljube svoje supruge pre odlaska na posao žive pet godina duže, imaju manje šanse da im se dogodi saobraćajna nesreća na putu do posla, a često i više zarađuju. 


Ako niste znali, usne spadaju među najosjetljivije djelove tijela. Zato je važno da ih pravilno njegujemo, ali i uljepšavamo kako bismo "privukli" što više poljubaca.

 

Da je poljubac bitan, potvrđuje i činjenica da ima svoj dan - 6. jun je Međunarodni dan ljubljenja. 

 

 

Izvor: novosti.rs

O nama
Mravinjak je portal namijenjen mladima i svima koji se tako osjećaju. Ovdje ćete naći sve što biste voljeli da znate a nemate koga da pitate.
Jer, nema ni Google uvijek odgovor na sve!
Zato čitajte, pišite, pitajte!

Urednik: Jelena Vukić
Pišite nam
Podijelite sadržaj na: