#Filmovi / Serije

„ČERNOBILJ“, NOVA SERIJA O KOJOJ BRUJI ČITAV SVIJET

Američko-britanska serijska drama „Černobilj“ postala je najbolje ocijenjeni program televizije HBO, a kritičari i gledaoci utrkuju se u pohvalama.

 

Černobilj je mini-serija, a prva epizoda emitovana je 6. maja i odmah je privukla veliku pažnju. Scenario potpisuje Kreg Mejzin (Mamurluk 2 i 3), dok je režija povjerena Johanu Renku (Breaking Bad).

 

Serija je do sada zaradila ocjenu 9,7 na IMDB, dok je na Rotten tomatosu čak 96 odsto kritičara i gledalaca ocijenilo pozitivno.

 

Rijetko ko je ostao ravnodušan na izuzetnu produkciju i fantastične scenografije koje nevjerovatno vjerno dočaravaju ondašnje prilike, kao i maestralno napisan scenario i likove.

 

U centru svega je veoma darovita glumačka postava, koju predvode Džered Haris, Emili Votson, Stelan Skarsgard, Džesi Bakli, Pol Riter...

 

Bazirana na istinitoj priči, serija najvećim dijelom prati šta se dešavalo tokom najgore nuklearne katastrofe u istoriji, aprila 1986. godine u današnjoj Ukrajini.

 

Serija prati sovjetskog nuklearnog fizičara Valerija Legasova, prvu osobu koja shvata šta će se desiti, sovjetskog zamjenika premijera Borisa Ščerbina i Ulanu Komjuk, takođe nuklearnu fizičarku koja pokušava da odgonetne razlog katastrofe.

 

Mini-serija ima pet epizoda, a posljednja će biti emitovana 4. juna.

Izvor: rts.rs

Foto/ Video: HBO

O nama
Mravinjak je portal namijenjen mladima i svima koji se tako osjećaju. Ovdje ćete naći sve što biste voljeli da znate a nemate koga da pitate.
Jer, nema ni Google uvijek odgovor na sve!
Zato čitajte, pišite, pitajte!

Urednik: Jelena Vukić
Pišite nam
Podijelite sadržaj na: