#Filmovi / Serije

"AND THE OSCAR GOES TO": DODJELJNE NAGRADE AMERIČKE FILMSKE AKADEMIJE

Film "Green Book" (Zelena knjiga), istinita priča o crnom pijanisti, osvojila je rano jutros u Los Anđelesu glavnu nagradu američke Akademije filmskih umjetnosti i nauke, Oskara za najbolji film.

 

"Napravili smo ovaj film sa ljubavlju, nježnošću i poštovanjem. Čitava priča ovog filma je o ljubavi. Sve je počelo od Viga Mortensena i bez njega ne bi imali ovo ostvarenje", istakli su producenti filma "Zelena knjiga" Džim Burke, Čarls Vesler, Brajan Kari, Piter Fereli i Nik Valjenoga. 

 

Meksički reditelj Alfonso Kuaron koji je već osvojio Oskara za najbolju režiju 2014. za ostvarenje "Gravitacija" i ove godine je dobio nagradu u istoj kategoriji za film "Roma". Film je dobio i Oskara za najbolji strani film.

 

Još jedan pobjednik večeri je film "Bohemian Rhapsody" (Boemska rapsodija), biografija o pjevaču Frediju Merkjuriju iz grupe "Kvin" (Queen) čiji lik igra Rami Malek koji je dobio Oskara za najboljeg glumca. Film i Malek su ranije osvojili Zlatnog globusa. 

 

Malek je rekao da nije bilo lako igrati Merkjurija, "homoseksualca i imigranta" i dodao da je i sam imigrant jer su mu roditelji Egipćani koji su se preselili u Kaliforniju.

 

Najbolja glumica je Olivija Kolman za ulogu u "The Favourite" (Miljenica) iako je glavni favorit za Oskara u toj kategoriji bila Glen Klouz (71) za "The Wife". Glumica je sedam puta nominovana za Oskara. 

"Nadam se da moja djeca na TV-u ovo gledaju, pošto se neće desiti ponovo", kroz suze i osmijeh se našalila Engleskinja.

U kategorijama najboljeg glumca i glumice u sporednim ulogama nagrade su ove godine dobili Maheršala Ali za "Zelenu knjigu" i Ridžajna King za "If Beale Street Could Talk". Maheršala Ali je prije dvije godine dobio Oskara u istoj kategoriji za film "Moonlight" (Mesečina). 

 

Reditelj Spajk Li dobio je Oskara za najbolje adaptirani scenario za film "BlacKkKlansman". Li je 2015. godine dobio Oskara za životno djelo, ali mu je ovogodišnja nagrada prva u takmičarskom dijelu.

 

Film "A Star Is Born" (Zvijezda je rođena), sa Lejdi Gagom i Bredlijem Kuperom koji je nominovan u nekoliko kategorija, dobio je Oskara za originalnu pjesmu "Shallow". 

 

Dodjelu oskara u Dolbi teatru obilježio je duet pjevačice i glumca koji su tu baladu izveli uživo. 

 

Najbolja sporedna ženska uloga, prema mišljenju članova Akademije za film i nauku, je Redžini King za sporednu ulogu u ostvarenju "If Beale Street Could Talk". 

 

Za najbolju scenografiju ove godine su se pobrinuli Hana Bičler i Džej Hart u ostvarenju "Crni Panter", a film "Roma" Afonsa Kuarona nagrađen je Oskarom za najbolju fotografiju.

 

Gaj Nativ i Džejmi Rej Njuman osvojili su Oskara za najbolji kratkometražni film - "Koža". 

 

"Spajdermen: Novi svet" najbolji je dugomentražni animirani film, dok je Oskar za najbolje kratko animirano ostvarenje otišao u ruke Dome Ši i Beki Nejman Kob za Bao. 

 

Najbolji dokumentarac je "Free Solo", a Ludvig Goranson komponovao je najbolju muziku za film "Crni panter".

 

Ceremonija je prvi put od 1989. godine održana bez voditelja. Dodjelom Oskara završena je sezona dodjela filmskih nagrada u svetu. 

 

Prije Oskara dodjeljene su nagrade Britanske akademije za filmsku i televizijsku umjetnost (BAFTA), kao i nagrade Američkog udruženja producenata (Producers Guild of America - PGA), Američkog udruženja reditelja (Directors Guild of America - DGA) i Zlatni globus.

 

 

Izvor: B92.net

Foto: Screen Rant

O nama
Mravinjak je portal namijenjen mladima i svima koji se tako osjećaju. Ovdje ćete naći sve što biste voljeli da znate a nemate koga da pitate.
Jer, nema ni Google uvijek odgovor na sve!
Zato čitajte, pišite, pitajte!

Urednik: Jelena Vukić
Pišite nam
Podijelite sadržaj na: