#Ljubav i Sex

DA LI ZNATE ŠTA JE MIKRO VARANJE?

Jeste li ikada čuli za mikro-varanje?

 

Mikro-varanje je niz naizgled malih poteza koji ukazuju kako ste emocionalno ili fizički usmjereni na nekoga s kim niste u vezi.

 

Ne radi se o fizičkom kontaktu s nekim. Možda flertujete s nekim bez znanja vašeg partnera. Lajkujete nečije slike na instagramu. Možda ste se potajno povezali s nekim na društvenim mrežama, dijelite privatne šale i intimne poglede. Ako to radite bez partnerovog znanja i skrivate to od njega, to je  mikro-prevara.

 

Mikro-varanje je vrlo suptilna izdaja za koju treba vrijeme, energija i trud. To su poruke koje izmjenjujete iza partnerovih leđa, razgovori koje obavljate ako mislite da vas partner ne čuje, koketni pogledi i šale koje konstantno izmjenjujete s nekim tko nije vaš partner.

 

Varanje je varanje ali se ne slažemo svi s tim što je zapravo varanje. Koliko god da to ne želite priznati sebi, jako dobro znate kada prijeđete taj korak. Možda sebe lažete kako je to prijateljsko čavrljanje ali ako to skrivate od partnera, znate da nešto radite krivo.

 

Ili se jednostavno zapitajte da li bi vam bilo ok da se partner ponaša na način na koji se vi ponašate.

Ako jedna osoba smatra kako je u redu koketirati, dijeliti intimne misli i želje s osobom koja nije njen partner, a partner ne misli tako, onda ste u problemima.

 

Kada je riječ o varanju, muškarci i žene imaju zbunjujuće različite stavove.  A to stvari čini još komplikovanijima..

Ako vam je nejasno što je zapravo prevara (a sigurno nije koliko god se željeli praviti blesavi), pitajte partnera što misli o tome da razmjenjujete provokativne poruke s nekim njemu iza leđa. Treba da znate što je ispravno i pogrešno u vašem odnosu. A jedini način da to saznate je da otvoreno porazgovarate.

 

Neko će reći kako pas koji ne laje, ne grize. Zapitajte se je li vam u redu da samo laje. Ili smatrate kao lajanje znači i da će jednom poželjeti i ugristi?

 

Jednostavno znate kada je nešto ispravno ili pogrešno. Imate taj osjećaj u želucu koji vam govori kako nešto nije kako treba. Nazovite ga kako želite: intuicija, božja providnost, odgovor iz Svemira. Ali, znate o čemu govorim. Kada nešto jednostavno nije kako treba. Partnerovo ponašanje je jednostavno čudno. Drugačije. Nije kao inače.

 

Ako partner namjerno nešto skriva od vas, a uključuje nekoga trećeg, možemo to nazvati mikro-varanje. Taj „mikro“ je u ovoj situaciji potpuno nevažan i gotovo beznačajan. Ako partner komunicira s drugom djevojkom koju je u imenik spremio pod „ Mirko teretana“ ili govori kako nije u vezi, a saznate za to, koji tačno dio vas će smatrati kako je to „mikro“ problem? U tom trenutku to postaje „makro“ problem jer ste vjerovatno vrlo povrijeđeni. Svi instinktivno znamo kada nešto nije kako treba. I nemojmo se pretvarati da je ovo „mikro“ situacija.

 

Mikro-varanje zvuči kao nešto bezazleno i nešto oko čega ne treba raditi preveliku buku. Ako nešto označimo kao mikro-varanje, umanjujemo stvarne posljedice tog ponašanja. Umanjujemo svoju povrijeđenost, osjećaj izdaje i pokušavamo objasniti ponašanje koje nam ne odgovara. 

 

Zato odredimo jasne granice naših odnosa. S partnerom uspostavite otvorenu i iskrenu komunikaciju o tome što je prihvatljivo ponašanje u vezi. Možemo neke stvari umanjivati i banalizovati ali ako je nešto za vas varanje, onda je to varanje. I na kraju, uvijek poslušajte svoju intuiciju. Koliko god  to ne želite priznati, ona uvijek zna neke stvari i prije nego što ih postanemo svjesni!

 

Izvor: www.centarzdravlja.hr

Foto: Pinterest

O nama
Mravinjak je portal namijenjen mladima i svima koji se tako osjećaju. Ovdje ćete naći sve što biste voljeli da znate a nemate koga da pitate.
Jer, nema ni Google uvijek odgovor na sve!
Zato čitajte, pišite, pitajte!

Urednik: Jelena Vukić
Pišite nam
Podijelite sadržaj na: