#Ljubav i Sex

DRAGI ZALJUBLJENI, DA LI ZNATE ŠTO JE GHOSTING?

Stručnjaci za muško-ženke odnose ističu da je jedan od fenomena 21. vijeka u emotivnim vezama nešto čemu su dali ime "GHOSTING", što na našem jeziku nema dostojan ekvivalent, ali u nedostatku boljeg prevoda nazovimo ga "NESTAJANJE"

 

Radi se o trenutku kada jedan od aktera u emotivnom odnosu, bilo da on tek treba da se razvije, ili se to možda već desilo, jednostavno NESTANE.

 

Potpuno ispari, neočekivano i bez najave, bez razloga i objašnjena, nestane kao da nikada nije ni postojao. Najvjerovatnije je sve funkcionisalo baš kako treba, vaš posljednji kontakt protekao je u najboljem redu, redovno ste se čuli, razmjenjivali poruke i ništa nije ukazivalo na to da će se on/ona prosto jednog dana samo obrisati iz vašeg života. Ali, dogodilo se upravo to.

 

Očekivali ste to jutro poruku kako je to bio slučaj i prethodnih dana, ali ona nije došla. Pomislili ste da je zauzet/a i da će se javiti kasnije. To se nije desilo. Sačekali ste i sutrašnji dan, scenario se ponovio. Jednim dijelom sebe znate što je u pitanju i da ste jednostavno "oduvani", a drugim počinjete neopisivo da brinete i pitate se "da li mu/joj se možda nešto desilo".

 

Zbunjeni ste i ne znate kako da reagujete, jer nemate ni ideju što se, dođavola, dogodilo. Možda ste odlučili da vidite u čemu je stvar, pa ste vi kontaktirali njega/nju. Sasvim vjerovatno niste dobili odgovor, ili ste u najboljem slučaju dobili poruku koja ima sasvim drugačiji ton od onog na koji ste navikli. Dobili ste nešto čudno, nedefinisano ili distancirano, nešto što je u vašoj glavi upalilo alarm "ovo nije dobro, ovo nije dobro, ovo nije dobro".

 

Shvatili ste da ste odbačeni, a bol koji u mozgu izaziva bilo kakvo društveno odbacivanje jednak je najvećem fizičkom bolu, tako bar kažu naučnici.

Zapravo, u ovakvoj situaciji ono što najviše iritira jeste što je čitava priča obavijena velom misterije - jer vi ne znate niti će saznati šta se dogodilo.

 

Treba se nositi sa gomilom pitanja i enigmi koje u tom trenutku isplivaju na površinu -zašto je digao/la ruke od vas, gdje ste pogrešili, da li ste bili dovoljno korektni, da li ste možda bili prenapadni, da li ste ga/je nečim uvrijedili, možda je saznao/la nešto loše iz vaše prošlosti, možda je nenadano upoznao nekog ko mu se više dopadao... Pitanja se roje u vašoj glavi i nakon besumočnih analiza vi ćete biti još užasnutiji, sa novim dilemama i baš nijednim rješenjem.

 

I, pošto nemate koga drugog, krivite sebe - fokus stavljate na to kako je moglo da se desi da tako loše procjenjujete situaciju i kako je moguće da niste predosetili odlazak. Vaše samopoštovanje je ugroženo, posebno ako vam se "ghosting" desio nekoliko puta u životu (što je sasvim normalno- svima se desio!), vaša vjera u ljubav uopšte je poljuljana, najvjerovatnije se zaričete sebi da više nećete ni pokušavati, osjećate se iskorišćeno i poniženo. 

 

Sve u svemu - javlja se spektar osjećanja koji su u kombinaciji pogubni za samopouzdanje i stabilnost, i zato se ovaj fenomen i smatra najsurovijim na relaciji muškarac-žena. Često umije da zaboli i više od same prevare ili raskida, jer u pomenutim slučajevima bar imamo objašnjenje i niz razloga, dok nas "ghosting" ne muči toliko na emotivnim nivoima, koliko udara na sva ona tanana mjesta u čovjeku poput sujete i osjećaja nemoći da nešto promijeni.

Obrni-okreni psiholozi tvrde da osobe koje podvrgnu partnera "ghosting-u" su jednostavno nesposobne da odu iz njihovih života na drugačiji način. Zapravo, njih ne zanima kako se osjeća druga osoba, već im je stalo jedino do toga da se oslobode sopstvene emotivne nelagodnosti ili situacije u kojoj ne žele da budu, i to na za njih najbezbolniji način.

 

Ono što je u stvari najzanimljviije jeste što se većina tih ljudi vrati u vaš život. Oni će vam kroz neko vrijeme, kada izađu iz krize, bude im dosadno ili shvate šta su izgubili, ponovo poslati poruku. I to sasvim normalno, bez izvinjenja ili izgovora, sa punim pravom i očekivanjem da se vi opet uplovite u njihov život kao da se ništa nije desilo.

 

Ako vam uopšte bude stalo da ih pitate zašto su svojevremeno nestali, najvjerovatnije nećete uopšte dobiti objašnjenje ili će ono biti vrlo šturo i bijedno. Možda će u određenim slučajevima čak i imati kako da potkrijepi svoj nestanak, ali ono što je sigurno jeste da sa takvim osobama ama baš nikada nećete biti sigurni da neće ponovo uraditi isto. Zato ih lijepo pozdravite i ne okrećite se nazad!

 

 

Izvor: https://zena.blic.rs/

Foto: Pinterest

O nama
Mravinjak je portal namijenjen mladima i svima koji se tako osjećaju. Ovdje ćete naći sve što biste voljeli da znate a nemate koga da pitate.
Jer, nema ni Google uvijek odgovor na sve!
Zato čitajte, pišite, pitajte!

Urednik: Jelena Vukić
Pišite nam
Podijelite sadržaj na: