#Umjetnost

JANKO VUJOVIĆ - STAND UP KOMIČAR IZ DOLINE BOGOVA KOJI ČUVA NAŠU TRADICIJU OD ZABORAVA

 

Ja sam Cetinjanin „- kaže on, „A zašto je to važno?“- pitamo mi,

Zato, jer on đe gođ bidnuo ostaje to: bidnulo da je na kraj svijeta il bliže on je to, spoj toga krša i lipa, umjetnosti, nekad dolina bogova, upravo zbog toga te su s ovog krša potekli umjetnici, doktori, pisci, sportisti, političari ravni božijem rangu: 

Dado Đurić, Petar Lubarda, Milo Milunović, BožidarIvanišević, Rajko Đurišić,

Vaso Kusovac, Vojo Milošević, Dimitrije Vujović, Ljubo Lopičić, Mirko Lopičić,

Aleksandar Leso Ivanović, Miro Vicković, Peśo Tomanović, Bobo i Biljana

Bogdanović i mnogi drugi''.

Ovako na arhaičnom jeziku započinje svoju priču Janko Vujović ne bi li istakao koliko je važno biti to što jesi, a ne  samo „copy paste“ ..

Janko je satiričar, komičar, poeta,  jedan od osnivača NVO „Starocrnogorski vremeplov“ koji  čuva od zaborava iskonsku Crnu Goru, prozu, etnologiju, nošnju, pjesmu, jezik , učesnik audicije ''Ja imam talenat'', učesnik emisije ''Pinkove zvijezde'', voditelj emisije ''Gušteranje'', pjevač crnogorske izvorne pjesme kao i učesnik festivala ''Nikšić čuva etno pjesmu''

Gdje god može, ističe koliko je lijepa Crna Gora, njena istorija i tradicija, te da crnogorski narod i te kako ima razloga da bude ponosan , ali da ga je zahvatilo „zapadno vrijeme i haotično je stanje u kulturnijem institucijama“.

Za sebe kaže da je  orginalan, kreativan, autentičan,  ne voli ozbiljne vijesti već je  samo za pozitivu, a povremeno radi kao fotomodel kod modne dizajnerke Katarine Marković .

''Starocrnogorski vremeplov je autentična priča, o nama, ko smo bidnuli, ko smo sadake, o običnijem ljudima ..

 

Eo na primjer interesantna je priča o pletenicama koje su nosile Crnogorke, ka' iz grčke mitologije. Razlog za dvije pletenice preko glave, je ako gledaš malo bolje, tako i loza ide, a loza predstavlja simbol potomstva.

 

Takođe crna krpa il' fel koji su nosile, kako je praćeno rođenjima tako i smrti a i predstavljalo je ovu goru crnu.“- priča Janko.

 

 

 

Kako njeguje sve starine, tako je okrenut i poeziji na „stari način“ pa svoje emocije vrlo često izražava kroz stihove.

Svoj talenat za glumu pokazao je u mnogim televizijskim emisijama, jer i pored toga što radi na očuvanju starih vrijednosti, itekako umije i da se našali na račun nekih Crnogorskih stereotipa.

 

 

 

Ovaj mladi čovjek neobičnih hobija ima toliko toga da ponudi. Nevjerovatno je da je trenutno bez angažmana ali ga zato možete pratiti na društvenim mrežama.

Od njega možete naučiti nevjerovatne stvari iz istorije Crne Gore, čuti priče o raznim ljudima i običajima, ali se i dobro nasmijati . 

 

Više o Janku možete saznati na njegovom youtube kanalu https://www.youtube.com/channel/UC3RroHZzDDmnUCpppiQ6KkA

Instagram profilu @vujovicjanko

Fb Janko Vujovic

 

Izvor : crna.gora.me, portalanalitika.me, montenegroclick.me

 

Autor: Jelena Vukić

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

O nama
Mravinjak je portal namijenjen mladima i svima koji se tako osjećaju. Ovdje ćete naći sve što biste voljeli da znate a nemate koga da pitate.
Jer, nema ni Google uvijek odgovor na sve!
Zato čitajte, pišite, pitajte!

Urednik: Jelena Vukić
Pišite nam
Podijelite sadržaj na: