#Ljubav i Sex

KAKO DA KUPIŠ KONDOME, a da ne propadneš u zemlju od blama?

Želiš da imaš odnose sa djevojkom/momkom, i želiš da taj seks bude siguran, što znači da moraš da odeš  da kupiš kondome, ali od same pomisli na to već ti se stvara mučnina u stomaku  i imaš osjećaj da ćeš propasti u zemlju pri samom izgovaranju rečenice: ‘Dobar dan, molim vas  dajte mi paket kondoma.’

 

Bez brige i neki momci od 30 se stide da  kupuju kondome, a o djevojkama svih godina da i ne pričamo.

 

No, seks je kao i kupovanje kondoma zajednička stvar i tiče vas se oboje, a s obzirom na to da razmišljanjem o kontracepciji  pokazujete da mu odgovorno pristupate, baš zato ne  treba da osjećate strah i nelagodu. Tako da, naoružaj se našim savjetima i samo ih sebi ponavljaj na putu do kioska, apoteke, Volija ili Cosmeticsa – sve će biti OK!

1.    Ne radiš ništa loše, ilegalno ili pogrešno

Sjeti se da je kupovina kontracepcije pametna odluka i upravo zato ne bi trebalo da se osjećaš loše.

Pa samo želite  da radite nešto zdravo i normalno, što svi rade i to sa zaštitom! Problem je u tome što je seks u našem društvu još tabu tema  pa  oko čitave te priče i dalje postoji veo mistike i srama, ali,  činjenica je da svi to rade i još se mnogi ne štite.

Tako da, zašto bi se ti,  koji se ili koja se prema svom tijelu ponašaš odgovorno,  osjećao /la neprijatno? Samo želiš da ne pokupiš usput , neku polnu bolest, ili HPV( human papiloma virus, jedan od najčešćih izazivača raka grlića materice) i/ili napraviti ‘kinder surprise’, a pod ovim naravno mislimo na bebu, ne na čokoladicu!     

 

 

2.      Ako ne znaš koju vrstu ili brend  da kupiš , nećeš pogriješiti s Ultra Thin varijantom

Što se tiče cijena, jeftiniji kondomi koji koštaju nekoliko eura  nisu loš izbor, ali su najčešće prava noćna mora za stavljanje, pa je možda bolje da se ipak okrenete malkice skupljim opcijama i proizvođačima koji su već godinama na našem tržištu, poput Durexa, bar dok se ne izvježbate u stavljanju kondoma.      

 

Što se  tiče vrste kondoma, nećete pogriješiti s nekom Ultra Thin(ultra tanki) varijantom. Momci se ionako uvijek žale da im je seks s kondomom kao da nekog diraju rukom kroz rukavicu pa je tako ovaj tip kondoma solucija s kojom ćete se naći na pola puta. Istovremeno je i sejf i seksi, odnosno osjetićete baš sve, kao  da to radite  bez kondoma.

3.       Slobodno pitaj tetu na kiosku ili u radnji da ti objasni razliku u vrstama i brendovima.

 

U skladu sa svim prethodno rečenim, nemaš razloga da osjećaš sramotu ni pri kupovini kondoma ni pri postavljanju potpitanja teti koja ti ih naplaćuje. Njen je posao da odgovori na svako svoje pitanje(pogotovo u apoteci), a tebi neće škoditi da dobiješ  još dodatnih saznanja na ovu temu.

Kakve je sve sigurno gluposti pitaju tokom dana na još bezazlenije teme i čega se već naslušala, nemaš ni pojma, tako da će joj svako tvoje pitanje doći kao normalno.

 

Ok, neke stvari možeš pitati starijeg brata ili sestru, no možda su već oženjeni i ne koriste kondome, a u međuvremenu su se na tržištu pojavili novi brendovi. Tako da, slobodno pitaj tetu prodavačicu da ti kaže koje sve vrste uopšte postoje i koje se najbolje prodaju. 

 

 

4.        Ako te je već toliko sramota da bilo šta pitaš ili tražiš, probaj da kupiš kondome na mjestu gdje stoje na polici da ih možeš uzeti sam/a.

 

Dakle, idi na blef, kao da to radiš već hiljaditi put, nemaš tremu i nije te blam.

Uzmeš, staviš u korpu i pravac na kasu. Vadiš novčanik i plaćaš baš kao što bi platio /la  žvake ili čokoladicu.

Ako te ipak baš baš sramota, onda pronađi prodavnicu gdje te ne viđaju svaki dan ili ti prodavačice ne poznaju čitavu porodicu. Totalno incognito, i samo hrabro.

 

Kao što smo već rekli na početku, uz razumijevanje neprijatnog osjećaja, uvijek treba da imaš na umu da se ovim činom ponašaš jako zrelo i odgovorno , štitiš sebe ili pratnera/ku svih neželjenih posljedica ovog divnog i prirodnog čina zvanog sex.

Kako staviti kondom?

1.Pažljivo otvori kesicu i izvadi kondom

 

2.Namjesti kondom na vrh penisa koji je u erekciji. Ako nije obrezan,  prvo povuci kožicu na dolje..

 

3.Stisni vrh kondoma da bi izbacio višak vazduha iz njega

 

4.Odmotaj ga skroz do kraja penisa

 

5.Posle sexa, pridrži kraj kondoma prije nego što izvučeš penis

 

6.Skini kondom polako, zaveži čvor na kraju, i baci ga u smeće

 

 

Izvor: sa teen385.com i verywellhealth.com prilagodila Jelena Vukić

Foto: Pinterest, wikihow, bbc.com, luckybloke.com

O nama
Mravinjak je portal namijenjen mladima i svima koji se tako osjećaju. Ovdje ćete naći sve što biste voljeli da znate a nemate koga da pitate.
Jer, nema ni Google uvijek odgovor na sve!
Zato čitajte, pišite, pitajte!

Urednik: Jelena Vukić
Pišite nam
Podijelite sadržaj na: