#Umjetnost

KAKO SE PONAŠATI NA KONCERTU KLASIČNE MUZIKE?

U susret otvaranju 31. Barskog ljetopisa i koncerta Crnogorskog simfonijskog orkestra na šetalištu u Baru, odlučili smo da se podsjetimo pravila koja važe za koncerte klasične muzke..

 

Ako volite koncerte i uživate u muzici naročito klasičnoj onda da biste posjećivali takva mjesta morate znati osnovna pravila ponašanja odnosno bonton. Na koncertima ostalih muzičkih pravaca dozvoljeno je slobodnije ponašanje kao i odlazak na ista u manje svečanoj garderobi.

1.     

Za odlazak na koncert i za naše držanje za vrijeme izvođenja koncertnog programa važe ista pravila kao i za pozorište. U koncertnoj sali za vrijeme izvođenja programa mora vladati apsolutna tišina, to je osnovno pravilo koje mora svaki posjetilac da poštuje i kome je sve naše ponašanje podređeno. Tek na pauzi, između pojedinih tačaka možete razgovarati, javiti se poznanicima, počastiti svo društvo pićem i slično.

 

2.    

Zakašnjenje na koncert je po pravilu nezamislivo i ulazak u salu, kada je već izvođenje počelo, nedopustivo je. Ako smo zakasnili, što je samo po sebi znak našeg nedovoljnog osjećaja za uživanje koje pruža dobra muzika, onda ne pravimo još veću grešku ulaskom u salu prije prve, sljedeće i duže pauze u izvođenju.

3.     

Ako ste prehlađeni i kašljete ne idite na koncert. Napori da zaustavite kašalj za vas će biti pravo mučenje, a za vašu okolinu stalno uznemiravanje koje će im pokvariti očekivano uživanje.

 

4.   

 Aplaudiranje na koncertima zahtjeva dobro poznavanje muzičkog djela koje se izvodi. Muzičko djelo ima svoje zasebne djelove, stavove, kao posebne manje cjeline i svako prekidanje izvođača pljeskanjem prije završetka cjelovite koncertne tačke neumesno je i ometa izvođača u interpretiranju koncertnog programa. Ako nismo dovoljno upućeni i muzički obrazovani, onda nemojmo pljeskati dok to ne učine drugi koji bolje poznaju to muzičko djelo.

 

 

 

https://www.kakopedija.com/6944/kako-se-ponasati-na-koncertu-klasicne-muzike/

 

Izvor:Kakopedija.com

 

O nama
Mravinjak je portal namijenjen mladima i svima koji se tako osjećaju. Ovdje ćete naći sve što biste voljeli da znate a nemate koga da pitate.
Jer, nema ni Google uvijek odgovor na sve!
Zato čitajte, pišite, pitajte!

Urednik: Jelena Vukić
Pišite nam
Podijelite sadržaj na: