#Umjetnost

KO JE IRINA SAVIĆ?

Irina Savić rodjena je u Baru prije 12 godina. Učenica je OŠ“Blažo Jokov Orlandić“.

Svoj talenat za likovno stvaralaštvo pokazala je još u vrtiću, i već tada se činilo da će njeni radovi u budućnosti biti mnogo više od lijepe uspomene na djetinjstvo.

Na razvijanju svog dara nastavlja da radi i u osnovnoj školi, a posebno na časovima slikanja akademskog slikara Dalibora Dada Ćetkovića.

Od malih nogu prati svoje roditelje na putovanjima po Evropi, pa su joj prelijepa priroda kao i neobična arhitektonska zdanja  vrlo često inspiracija za rad.

Ipak, pored svega što je vidjela, najveći utisak na nju ostavio je enterijer  Dvorca Kralja Nikole u Baru, o čijem liku i djelu mnogo zna i kojem se divi, a u čijoj je bašti provela djetinjstvo i kome se uvijek rado vraća.

nagrađena slika

Svoje radove šalje na brojne konkurse širom svijeta pa je tako jedan od njih nagrađen od strane profesora Tokijskog univerziteta na 18. JQA međunarodnom dječijem likovnom konkursu.

 

Osvojila je specijalnu nagradu IQNET, međunarodne mreže za sertifikaciju, a tema ovogodišnjeg konkursa bila je “Svi dijelimo našu prelijepu Zemlju”.

 

Ovo takmičenje je pod pokroviteljstvom UNICEF kancelarije u Tokiju. Od pristiglih 17 700 radova iz 94 zemalje  njen rad je zavrijedio pažnju eminentnih stručnjaka.

 

Iako joj prestižne nagrade iz svijeta laskaju, njenom srcu su posebno drage one koje dobija u svojoj zemlji pa tako ističe priznanje koje je dobila od redakcije jednih dnevnih novina (komplet knjiga kralja Nikole) kao prvo njeno priznanje u CG,  dok je njen likovni rad “Cetinjski manastir” za konkurs čiji je naziv "Zamišljam Cetinje “ krasio prostorije Srednje likovne škole “Petar Lubarda” na Cetinju.

Pored slikanja, ova mlada umjetnica jako voli glumu kojom se pored sliikanja veoma uspješno bavi u dramsko edukativnom centru “Scena”, svira gitaru, igra košarku, i jako voli životinje koje su vrlo često tema njenih slika.

Dok iščekuje rezultate dva konkursa ( 16. Internacionalni konkurs slikarstva za djecu i malde u Finskoj, pod pokroviteljstvom Ministarstva obrazovanja i kulture Finske, a tema je "TOGETHER "  i konkursa u Njemačkoj a tema je “pobijedimo strah” , pod pokroviteljstvom Ministarstva obrazovanja i kulture Njemačke), svoje rijetke slobodne trenutke provodi iznova i iznova čitajući “Malog princa” svoju omiljenu knjigu.

 

Mi smo ponosni na našu mladu sugrađanku i sa nestrpljenjem čekamo da pišemo o njenim novim uspjesima!

 Bravo Irina!

 

 

Autor: Jelena Vukić

Foto: Privatna arhiva porodice Savić

 

O nama
Mravinjak je portal namijenjen mladima i svima koji se tako osjećaju. Ovdje ćete naći sve što biste voljeli da znate a nemate koga da pitate.
Jer, nema ni Google uvijek odgovor na sve!
Zato čitajte, pišite, pitajte!

Urednik: Jelena Vukić
Pišite nam
Podijelite sadržaj na: