#Filmovi / Serije

NAŠI OMILJENI FILMOVI ZA ZIMSKE DANE, KAD NEMA ŠKOLE NI OBAVEZA

Praznici su tu a i raspust se bliži. Predlažemo ti da dio svog slobodnog vremena odvojiš i pogledaš neke od najboljih  filmova po našem odabiru(ovo je samo dio inače preeeeeduge liste)..

Nadamo se da ćeš uživati..

 

 

BIG FISH

U ovoj toploj priči, reditelj Tim Burton (Batman, Edvard Makazić)  nas svojom  nevjerovatnom maštom vodi na put kojim ulazimo duboko u bajkoviti odnos između jednog oca i njegovog sina.

Edward Bloom (Albert Finney) je oduvijek prepričavao priče iz svog burnog života dok je bio mladić (Ewan McGregor) kad su ga njegova lutanja odvela iz malog grada u Alabami na put oko svijeta. Njegove su dogodovštine pune iluzija,  potpuno opčinjavajuće, a u njima su divovi, snježne mećave, vještica i sijamske bliznakinje pjevačice.

Svojim nevjerovatnim pričama Bloom očarava svakoga koga sretne, osim svoga otuđenog sina Willa (Cruddop). Kad ih njegova majka Sandra (Jessica Lange) pokuša zbližiti, Will će morati  da nauči kako  da razlikuje stvarnost od mašte kako bi upoznao svoga oca, njegova dostignuća i neuspjehe..

 

 

 

THE PERKS OF BEING A WALLFLOWER

Kod nas , zvanično kršten kao “Čarlijev svijet”, film “The Perks of  Being a Wallflower” je izuzetno dirljiva i poučna saga o odrastanju. Šta znači termin ”wallflower”?

 

Termin kategoriše osobe koje imaju problem u socijalizaciji, stoje van grupe, izolovani u strahu  od drugih. Vrlo su inteligentni, stalnim  posmatranjem onih oko sebe  razvili su  empatiju i razumijevanje za ljude i načine na koje funkcionišu. Čarli (Logan Lerman) je ”wallflower” u svakom pogledu. Tih, veoma introvertan  ali i mudar za svoje godine. Da ne dužim..

 

Kažu da postoje dva svijeta u kojima živimo – stvarni i onaj u našim glavama. Neki nisu sposobni da ih razdvoje, prvenstveno zbog osjećaja sigurnosti koje svijet  vječite mašte pruža. Zbog toga nam trebaju drugovi  da nas povuku.   Iako se Čarlijevo stanje do kraja pokazuje kao kranje spjecifično, tematika odrastanja ostaje dominirajući faktor. Ni jedan film u skorije vrijeme nije toliko diligentno i nježno pokazao razumijevanje za haos koji vlada u glavama mladih ljudi..

 

 

LE INTOUCHABLES

Najveće bogatstvo ovog ostvarenja leži u interakciji glavnih aktera gdje se u svakoj razmijenjenoj rečenici osjeća poštovanje, razumijevanje, ljubav i prihvatanje u jednom zaista genijalno napisanom miksu komedije i realizma. Niti jedna sekvenca u filmu nije isforsirana i prenaglašena tako da kroz čitavo trajanje mi film doživljavamo  prirodnim sa stvarnim ljudima i realnim situacijama.

Film iako je većinski karakterisan kao komedija, nije pretrpan skečevima i urnebesnim frazama, već je lijepo doziran humorom koji iako umije da bude malo oštriji, zrači toplinom i pozitivnim stavom.  

 

Nećemo vam reći ništa više.. Pogledajte, uživajte..

 

 

TITANIC

Pa, da li možete da zamislite praznike bez Titanika?!

Ne ljutite se što je na našoj listi, jer smo sigurni da postoji mnogo vas koji ga još nisu gledali.. Vi ostali skrolujte dalje..

 

Filmska priča ’’Titanik’’ prati Džeka i Rouz, mlade  ljude  različitog  finansijskog  i društvenog  statusa, željne života i ljubavi. Uprkos svim nastojanjima njene majke  i budućeg imućnog supruga da ih razdvoje, oni stalno pronalaze način da ostanu zajedno,  kroz čitavo putovanje i  na kraju, kroz veliku tragediju..

 

 

BILLY ELLIOT

 

 

Radnja se odvija 1984. godine za vrijeme velikog rudarskog štrajka u Velikoj Britaniji Billyeva majka je preminula prije nekoliko mjeseci, a njegov otac je konzervativni rudar, sina šalje na boks, fudbal  i rvanje,( što su sportovi "za muškarce") kako bi ga malo očeličio.

Billy je međutim više zainteresovan muziku i umjetnost.. Onda sudbina uzima stvari u svoje ruke i u salu gdje Bili trenira boks, jednog dana dolazi baletska grupa , što Biliju mijenja život iz korijena..

 

 

LE FABULEUX DESTIN D'AMÉLIE POULAIN

 

Amelija je film o djevojci koja je rasla prezaštićena u porodici u kojoj se osjećanja nisu pokazivala. Pokušavajući da se snađe u čudnom svijetu samostalnosti, ona odlučuje da čini dobra djela za svoje bližnje i daljnje.

Film je u svakom smislu kompletan i slojevit, a nosi i mnogo različitih poruka kako na površini tako i u podtekstu. Na prvom mjestu da je važno imati puno razumijevanja za ljude oko sebe, zatim i za sebe.

Jer ako smo sami nesrećni teško da možemo i druge da usrećimo. Ovaj film je poseban i zbog fotografije, kojom dominiraju prijatne nijanse zelene i crvene boje, kao i prelijepi djelovi Pariza, posebno dio oko Monmartra.

Jedan uobičajen kafe, piljara ili poznate metro stanice uvlače nas u zaista fantastični duh Pariza, koji u ovom filmu igra jednu od glavnih uloga. Sada već kultnu muziku za film komponovao je Jan Tirsen (Yann Tiersen), a glavna muzička tema La Valse d’Amelie postala je neka vrsta himne grada Pariza. Čudesna sudbina Amelije Pulen je u svakom smislu umjetničko djelo, muzika, fotografija, režija, gluma i scenarijo savršeno su izbalansirani i uklopljeni u jedan potpuni filmski doživljaj koji, uvjerena sam, nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Slobodno maštajte!

 

 

BEGIN AGAIN

Greta i njen momak Dejv zajedno su još od koledža. Oni su muzičari koji odlaze u Njujork da sklope dogovor sa velikom muzičkom kućom. Ali, iskušenja novostečene slave čine da Dejv ode drugim putem. Greta ostaje sama, sve dok u njen život ne uđe Den, koji biva oduševljen njenim nastupom na Ist Vilidžu i sirovim talentom koji posjeduje.

Posebna poslastica za sve ljubitelje Adama Levina frontmena grupe Maroon 5..

Soundtrack fantastičan za sve koji vole indie pop..

 

 

THE BRAND NEW TESTAMENT

To je nadrealna komedija u kojoj je Bog stvarna osoba koja živi u Bruxellesu. Na Zemlji je Bog kukavica koja daje patetične pouke i kojeg vlastita porodica ne voli. Njegova ćerka Ea dosađuje se kod kuće i ne voli što je stalno zaključana u malom stanu u tako običnom Bruxellesu.

Sve do trenutka kad odluči  da se pobuni protiv oca, hakuje njegov kompjuter i sve ljude svijeta obavijesti o datumu njihove smrti. To potakne svakoga da počne razmišljati što da učini s danima, mjesecima i godinama života koje su im još preostale...

Filozofija života  u sat ipo filma..

 

 

NOTHING HILL

 

Will Thacker (Grant) vlasnik je malene londonske knjižare specijalizovane za prodaju turističkih vodiča i putopisa. On je drag i zbunjen momak, beperspektivnog posla, propalog braka i okružen uskim krugom ekscentričnih prijatelja..

Kada u njegovu knjižaru zakorači prelijepa Anna Scott, jedna od vodećih holivudskih zvijezda, život mu se okrene naopačke. Može li susret dvoje usamljenih pripadnika različitih svjetova značiti išta više od zgodne anegdote koju će Will ispričati prijateljima?

Hoće li se on odvažiti da pomisli na nepomislivo, hoće li se usuditi  da dotakne nedodirljivo i riskira raskasapljeno srce, vjerujući u nešto što mu svaki razumni djelić tijela govori da je potpuno nevjerovatno?

 

 

 

SHAKESPEARE IN LOVE

Shakespeare in Love djelo je s ogromnim srcem.

Na kraju iz osvježavajuće komedije skreće u pravu ljubavnu dramu, a rasplet možda nema  uzbuđenje dostojno elizabetanskog teksta, ali baš ta  atipičnost toliko je svježa u ovakvom  žanru da  upija svaki komadić vaše pažnje.

Ako se još uvijek pitate, to see or not to see? Nesumnjivo – must see!

 

 

 

PITCH PERFECT

Nekoliko detalja  vadi ”Pitch Perfect” iz ulaska u “kuću već viđenih filmova”.

Ana Kendrik je neodoljiva, dinamitno dinamičnim raspoloženjem i osjećajem za dozu negodovanja i ironije, slika Beku kao djevojku koju većina muškaraca želi- privlačnu, inteligentnu, pomalo buntovnu sa dovoljno misterioznosti da nas drži stalno na stand by-u.  Mnoge pjesme su maestralno obrađene! Nevjerovatno kako numere poput ”Don’t you(forget about me), ”Give me everything(tonight)” impresivno zvuče kada ih prepjevaju samo ženski glasovi.

Nekima će muzika i koreografije scena takmičenja biti dovoljni da im ”Pitch Perfect” ostane u sjećanju.. 

 

 

 

 

 

 

Autor: Jelena Vukić

Izvor: Fak.hr, mojtv.hr, kakvfilm.com, art-kino.org

O nama
Mravinjak je portal namijenjen mladima i svima koji se tako osjećaju. Ovdje ćete naći sve što biste voljeli da znate a nemate koga da pitate.
Jer, nema ni Google uvijek odgovor na sve!
Zato čitajte, pišite, pitajte!

Urednik: Jelena Vukić
Pišite nam
Podijelite sadržaj na: