#Ljubav i Sex

NEKOLIKO ZNAKOVA DA SE MOŽDA ODLJUBLJUJEŠ

Ponekad je teško razlikovati male svađe od toga da li treba da raskinete..

 

Ako ovo čitaš, vjerovatno se pitaš da li je možda došlo vrijeme kraja ljubavi s tvojim partnerom,  da li bi  možda trebalo da raskinete? Iako se vaš odnos možda bliži datumu isteka roka trajanja, možda ste ipak samo u nekoj krizi, nikad se ne zna. Možda su problemi s kojima se suočavate takvi da ih vrlo lako možete riješiti. 

 

Prije nego što doneseš čvrstu odluku i prekineš vezu sa svojom/im dragom/im, razmisli jesi li se istinski odljubio/la ili si samo umoran/na od specifičnih svađa i svađica. Ponekad može biti prilično teško razlikovati to dvoje. Ali ne brini - ako se boriš sa svojim  osjećajima, na pravom si mjestu. Magazin Seventeen razgovarao je sa stručnjacima za ljubavne odnose April Masini i Andreom Syrtash o svim znakovima da tvoja ljubav prema partneru možda blijedi. Ako misliš da bi moglo biti vrijeme za odvajanje, evo sedam stvari na koje treba da pripaziš u vašem odnosu:

1. Preispituješ svoja osjećanja zbog njega ili nje

Ako stalno razmišljaš o tome voliš li ga/je još, to vjerovatno nije dobar znak. 'Kada ste zaljubljeni, obično ne sumnjate u to kako se osjećate', kaže Syrtash za Seventeen. I što je još gore, ako glasno izgovaraš te zabrinutosti, možda si ipak sklon/a raskidanju veze. 'Ako vam je potrebno puno uvjeravanja, možda tražite izgovor za odlazak', ističe Syrtash.

 

 

 

2. Ne želiš provoditi više toliko vremena s njim/njom

Nekad si obožavao/la svako veče kad bi se našli i družili, a nedostajao/la bi ti onih dana kad se ne biste vidjeli. Međutim, sad više nije baš tako. Radije ćeš se družiti s društvom ili možda čak provesti večer sa svojom porodicom. 'Ljudi koji su zaljubljeni žele da radite stvari zajedno', kaže Masini.

 

Ako imaš osjećaj da si odgovoran/na za to što provodite sve manje vremena zajedno, možda je to nešto što možeš riješiti sa svojim partnerom. 'Ako ste vi taj koji je odgovoran za to što ne provodite više toliko vremena zajedno i možete promijeniti svoje ponašanje po tom pitanju, onda to se možda radi samo o trzavici u vašoj vezi, a ne nečemu hroničnom kao što je kraj vaše ljubavi', dodaje Masini.

3. Niste više toliko intimni

Ako se fizička intimnost u vašem odnosu promijenila, možda se ipak ne volite više toliko. Ako shvatiš da se sve rjeđe ljubite ili držite za ruke, trebalo/la bi pripaziti i na druge znakove. 'Javni iskazi ljubavi i pažnje su načini na koje partneri pokazuju svoje osjećaje', kaže Masini.

 

4. Ide ti na živce

Ide li ti često tvoj partner na živce? Budeš li iziritiran/a malim detaljima, kao što je način na koji režu svoje meso ili peru zube? Iako je sasvim normalno da ti tvoja bolja polovina ide malo na živce tu i tamo (nijedna veza nije savršena!), ako izirititanost ipak izlazi izvan granica i ne možeš više uticati na nju, vjerovatno više nisi lud/a od ljubavi. 'Ako vam iznenada ide na živce sve što radi druga osoba, osuđujete to i uznemirava vas, onda bi to mogao biti znak da više niste zaljubljeni kao što ste možda nekad bili', kaže Syrtash.

 

 

5. Ne možete prestati da se svađate

Naravno, svađa s curom/dečkom je sasvim normalna, ali može biti i pretjerana. 'Kad ljubav blijedi, postoji prostor za druge emocije i drugačiju dinamiku odnosa', kaže Masini. 'Obično se, kad ljubav izblijedi, partneri počinju istresati jedan na drugoga. Istresanje postane prepirka, a prepirke postanu hronične', prema Masiniju, siguran način na koji možeš otkriti da li se svađate previše, je taj da procijeniš svađate li se više i češće nego što izražavate bilo koju drugu emociju u vezi. Da biste shvatili prolazite li samo kroz teško razdoblje, trebate proučiti svoju istoriju sa svojim partnerom. 'Pokušajte da se uhvatite u koštac s obrascima koje ste naučili u vašem odnosu, kako biste odlučili da li  je to hronični problem', ističe Masini.

6. Ne pričate baš o njemu/njoj prečesto

Kad ti se netko stvarno sviđa, obično si prilično uzbuđen/a što ćeš o njemu/njoj razgovarati sa svojom porodicom i prijateljima. Želiš da  se hvališ njihovim dostignućima i reći im sve o svim slatkim stvarima koje su učinili za vas. Kad prestaneš to da radiš, Masini kaže da bi to moglo biti zato što nisi tako zaljubljen/a kao što si nekad bio/la. 'Ako primijetite sebe - ili svog partnera – da ne pričate jedan o drugome na pozitivan način drugima, šanse su velike da vaša ljubav blijedi', dodaje Masini.

 

 

7. Praznike provodite odvojeno

Ako možda niste spremni provesti velike porodične praznike kao što su Božić ili Uskrs sa svojom/im curom ili dečkom. Prema Masini, obično želite 'proslaviti svoju ljubav' kad su značajni dani poput Dana zaljubljenih. Ako se odljubljuješ, ne želiš više učvršćivati svoju vezu, pa se počneš odvajati tokom praznika. Dakle, čak i ako se to ne čini kao velika stvar, to bi mogao biti znak da se polako odvajaš i odljubljuješ od svog partnera.

 

 

Izvor: www.teen385.com

Foto: digg, melmagazine.com

O nama
Mravinjak je portal namijenjen mladima i svima koji se tako osjećaju. Ovdje ćete naći sve što biste voljeli da znate a nemate koga da pitate.
Jer, nema ni Google uvijek odgovor na sve!
Zato čitajte, pišite, pitajte!

Urednik: Jelena Vukić
Pišite nam
Podijelite sadržaj na: