#Ljubav i Sex

SVE ŠTO TREBA DA ZNATE O SVOJOJ VAGINI

Čak 60 odsto djevojaka koje su učestvovale u jednoj anketi reklo je da ne zna dovoljno o svojoj vagini. Velika šteta, s obzirom na to da nove studije pokazuju da djevojke koje imaju dovoljno samopouzdanja u vezi sa svojom V-zonom, doživljavaju više orgazama. Zato smo sastavili listu od 15 najvažnijih stvari koje morate znati da biste povećali nivo “udobnosti” svog međunožja. Evo ključnih činjenica o tome kako funcioniše, kako da bude zdravna i kako da povećate intenzitet senzacija koje vam donosi.

 

1. To je samo jedan dio vašeg “južnog regiona”
Većina nas koristi termnin “vagina” da označi svoje privatne dielove, ali to je zapravo samo kanal koji se proteže od vulve (vidljivog djela koji čine male i velike usne, klitoris, perineum) do grlića materice.

 

2. Vagine su u glavnom slične…
… Iznutra hoćemo da kažemo. Ono što se razlikuje kod žena je vulva. Klitoris može biti najrazličitijih veličina, male usne, često nazivane i leptirova krila zbog svog oblika, mogu biti skrivene i neupadljive, ili vrlo izražene. Usne nikada nisu savršeno simetrične, već je jedna strana obično veća od druge. 

 

3. Boje mogu biti razne
Nijansa međunožja ne mora da bude usklađena sa bojom vaše kože. Mnoge djevojke svetle puti imaju braonkaste ili ružičaste usne, dok tamnopute cice mogu imati svjetliju vulvu. Nijanse se takođe mogu razlikovati na različitim djelovima vulve.

4. Zidovi su naborani
Obično, zidovi vagine stoje stisnuti jedan uz drugi, ali kada je potrebno da se otvore – da bi prihvatile tamponi ili penis – stranice se odvajaju i šire. Vagina, bez obrira na to koliko je velika “u stanju mirovanja” može mnogostruko da se proširi – na kraju krajeva beba mora da pođe tuda!

 

5. Opustite se – ni najnadareniji frajer je neće rastegnuti…
Kao što smo gore već napomenuli, vagina je nevjerovatno elastična i može da prihvati i superveliki penis, a da se posle seksa bez problema vrati na svoju uobičajenu širinu. Posle porođaja, međuti, ona može promeniti oblik i ostati opuštena – ali ni to nije kraj svijeta, jer postoje vježbe koje dovode sve u red (pročitajte stavku broj 7).

 

6. … niti će se vratiti u “stanje nevinosti” ako nastupi dugačak sušni period
Postoje glasine, u nekim loše obavještenim krugovima, da posle dugog perioda apsitencije vagina postaje toliko uska da je povratak u igru bolan poput ponovnog gubljenja nevinosti. Šta još da kažemo osim da je u pitanju – poputa glupost!

 

7. Prija joj redovan trening
Baš kao što trenirate biceps i trbušnjake, trebalo bi da trenirate i mišiće vagine. Čvrsti mišići će vam pružiti bolji osjećaj tokom seksa i pomoći da brže dostignete orgazam. Stegnite mišiće tamo dolje, ako da pokušavate da zadržite mokrenje, zadržite tako deset sekundi, pa opustite. Uradite dvije serije po deset ili 20 ponavljanja svakog dana i za mjesec dana ćete primetiti promene.

8. Ispunjena je bakterijama
Nemojte da vas ovo zabrine – to su dobre bakterije koje drže pod kontrolom loše mikroorganizme i sprečavaju da dobijete infekciju. Jedna od dobrih je acidofilna bakterija, koja se takođe nalazi i u jogurtu. Zato neki ginekolozi savetuju terapiju jogurtom koja vam može olakšati simptome (ali ne i izlečiti bolest!) – natopite tampon jogurom koji sadrži aktivne kulture i smestite ga što dublje unutra.

 

9. Ima sposobnost samočišćenja
Nema potrebe da je ispirate iznutra – vaša vagina to sama radi. Sekret čisti zidove od viška vode i bakterija, a jedino pranje koje je potrebno je ono spoljno (i to sa blagim sapunom, bez mirisa).

 

10. Dlačice nisu neophodne
U doba pećinskih ljudi stidne dlačice su imale vrlo važnu ulogu – štitile su vaginu od bakterija i zadržavale miris koji je privlačio mužjake. Danas imamo garderobu koja nas štiti. A što se tiče mužjaka – većini je privlačnija glatka V-zona.

 

11. Miris se mijenja tokom ciklusa
Kada govorimo o mirisima, moramo da naglasimo da svaka vagina ima svoj. Pred menstruaciju on može postati izraženiji, kao posle seksa – zbog prirodnog lubrikanta koji lučite.

12. Stimulacija joj čini dobro…
Bilo da doživite orgazam ili ne, dok traje akcija vaše tijelo ispušta hormone koji čine da se osjećate dobro. Ginekolozi kažu i da orgazmi tokom menstruacije olakšavaju tegobe, te se ne ustručavajte da častite sebe, solo ili igrom u paru, iako se možda isprva ne osjećate raspoloženo.

 

13. … ali previše seksa može i da joj naškodi
Nema ničeg boljeg od redovnog seksa, ali previše akcije u kratkim razmacima može da iziritira nježnu sluzokožu vašeg južnog predela, a i da dovede do urinarne infekcije. Nije da postoji neka granica kada mnogo postaje previše, ali ako osjetite da suvuše trenja počinje da pravi probleme, probajte da usporite. 

 

14. Količina sekreta se mijenja tokom ciklusa
Vaša vagina će proizvoditi više sekreta (oko dvije kašičice dnevno) za vrijeme ovulacije, a tada će on postati i ređi. Neposredno pred menstruaciju, postaće gušći i kremastiji. Ako u bilo kom trenutku počne da svrbi, pecka, promjeni miris ili boju – posjetite ginekologa. 

 

15. Stvari se mogu i zagubiti tamo dolje
Vagina nije crna rupa, ali tamponu se može desiti da ostane zarobljen unutra. Probajte da ga izvučete tako što ćete čučnuti i pokušati maksimalno da opusite mišiće. Ako ne uspete, hitno zakažite posetu ginekologu, koji će to obaviti brzo i bezbolno. Napomena: probajte da se suzdrižete od toga da tamo dolje stavljate bilo kakvu hranu, jer to može dovesti do infekcije. 

 

# Može li išta biti bolje nego što već jeste?

Neki doktori smatraju da vaginalna hirurgija može da poveća zadovoljstvo i popravi izgled, ali ove procedure su vrlo rijetko zaista potrebne – iz ugla medicine. Zdravstveno osiguranje ih ne pokriva, a mogu dovesti i do oštećenja nerava. Osim toga, mi smatramo, da jednom tako fasicantnom dijelu tijela nije potrebno nikakvo poboljšanje. Ipak, radi vaše informisanosti, navodimo nekoliko tih takozvanih korektivnih zahvata koji postoje: 

 

- Podmlađivanje vagine
Namenjeno je ženama koje smatraju da im je vagina suviše opuštena da bi mogle da uživaju u seksu, pa se ovom procedurom ona sužava. Istina: ne postoji studija koja potvrdila da “podmlađene” žene osećaju veće zadovoljstvo. 

 

- Labioplastika
Može da promeni oblik vagine, tako što otklanja višak kože sa velikih usana ili ispravlja asimetriju. Ipak, vidno asimetrična vulva je zaravo norma.

 

- G-Shot
Povećava veličinu G-tačke, tako što se u nju ubrizga kolagen, a to sve bi treablo da intenzivira osjećaj. Efekti su ipak, pod velom sumnje. 

 

- Obnova himena
Rekonstrukcija bi trebalo da pruži ženi ponovni osjećaj ljepote gubljenja nevinosti. Hmmm… bol, krv i neprijatnost po drugi put? Ne hvala!

 

 

Izvor: www.cosmopolitan.rs

Foto: Pinterest

O nama
Mravinjak je portal namijenjen mladima i svima koji se tako osjećaju. Ovdje ćete naći sve što biste voljeli da znate a nemate koga da pitate.
Jer, nema ni Google uvijek odgovor na sve!
Zato čitajte, pišite, pitajte!

Urednik: Jelena Vukić
Pišite nam
Podijelite sadržaj na: