#Umjetnost

ULIČNI SVIRAČI I NJIHOVA MAGIJA

Sigurni smo da ste , iako možda niste svjesni, makar jednom u životi pirsustvovali koncertu!

 

Pitate se kako?

 

Šetate gradom, uživate u mirisu proljeća, drveće je zeleno, a onda , pored cvrkuta ptica vaše uho registruje još neki zvuk i vi kao omađijani , krećete ka njemu.. Dok nijemo stojite, vi gledate, slušate, upijate čarobnu muziku uličnog izvođača, razmišlajjući o njegovoj neobičnoj sudbini.. Da li je samouk, ima li kuću, kako zarađuje? Možda je student? Propali violinista, gitarista, flautista.. I dalje stojite i slušate..

 

Uličnih svirača ima svuda, na ulicama, metro stanicama, parkovima širom svijeta. Uljepšavaju atmosferu, nesvejsno nas terajući da u naše uspomene utkamo i poneku pjesmu koja će više nego fotografija oživjeti naše sjećanje na neki  grad i neko  vrijeme, na nekoga koga smo držali za ruku i uživali..

 

Uličnm sviračima nije lako. Ne mogu samo doći  izvaditi instrument i zasvirati. U mnogim gradovima svijeta ulično sviranje moguće uz nabavljanje dozvole ili čak polaganje audicije. Tako na primjer u Beogradu, nije potrebno plaćati dozvolu, ali kandidat mora proći audiciju kako bi istu dobio, dok u Njujorku mogu svirati bez dozvole i audicije. U Danskoj svirači mogu bez dozovle nastupati ako ih je manje od troje, dok se u Beču ona naplaćuje..

 

Bilo kako bilo, svirači su tu , uljepšavaju naše šetnje poznatim i nepoznatim gradovima, svirajući muziku na neki nov , neobičan način.

Kako je Mravinjak nedavno bio u Lisabonu i pisao o tome( http://www.mravinjak.me/iz-našeg-ugla-lisabon.php ), našu pažnju su privukle tri djevojčice koje su na ulici , na sebi svojstven način svirale populare hitove.

Slušali smo ih dugo, a vama prenosimo dio atmosfere. Sigurni smo da ćete pjesmu prepoznati.

 

P.S. Za sve one koji idu u muzičku školu, nerviraju se što moraju da sviraju klasiku i vježbaju satima, imamo samo jednu poruku. Vježbajte da biste sutra mogli da svirate što god želite i da biste u tome bili odlični!

 

Autor: Jelena Vukić

Foto: pixabay

Video: Privatna arhiva

 

 

 

O nama
Mravinjak je portal namijenjen mladima i svima koji se tako osjećaju. Ovdje ćete naći sve što biste voljeli da znate a nemate koga da pitate.
Jer, nema ni Google uvijek odgovor na sve!
Zato čitajte, pišite, pitajte!

Urednik: Jelena Vukić
Pišite nam
Podijelite sadržaj na: