#Umjetnost

UMJETNOST OD STARIH MAJICA - uradi sam jastučići

Svi se ponekad teško odvajamo od starih stvari. Imamo 168 majica, a realno nosimo najviše 10..

A znate kako kažu, mjesto za nove stvari u životu pravimo onda kada se oslobodimo starih..

Evo jednog super kul načina da od starih majica napravite jastučnice kojima ćete ukrasiti svoju sobu, koja će odistati vašim duhom i printovima koje volite..

 

 

PRIBOR

* makaze
* zihernadle
* mašina za šivenje  ako je imate, a ako nemate, igla i konac će odlično poslužiti
 

 

MATERIJAL

 *  majice svih boja, veličina i dezena
 *  sunđer ili stari jastuk kao punjenje za novu jastučnicu

Nemojte brinuti ako ne znate da šijete, samo zamolite mamu ili baku da vam pokažu osnovni bod kojim ćete zašiti sve isječene djelove. Ovo vam je ujedno i odlična vježba ukoliko vam se dogodi da vam na putovanju otpadne dugme ili se haljina rašije. Bićete spremni da sami sebi pomognete!

 

Da počnemo:

 

Isjecite dio  za pozadinu jastučnice. On će vam biti potreban jer će se djelovi na njoj pozadi preklapati po sistemu zatvaranja koverte. Šav na donjem dijelu majice ostavite kao dio kojim će se jastučnica preklopiti. Zatim isjecite prednju(sliku) i zadnju stranu majice. Sada treba da imate tri djela koja ćete sašiti u jastučnicu.

Ukoliko već imate spremne jastučiće, izmjerite ih pa  po tim dimenzijama isjecite majicu, a ako nemate, onda samo sjecite kvadrate istih dimenzija kao bi strane bile simetrične.

Na  prednji dio jastučnice stavite zadnji dio okrenut naopačke i pričvrstite ih ili odmah ušijte. 

Zatim dodajte drugi dio pozadine(kraći dio za preklop), takođe okrenut naopako i pričvrstite i njega, ali tako da vam šav, tj, ranfla ide preko. 

Kada ste sve zajedno zašili, izvrnite jastučnicu. Kroz prorez koji ste ostavili, ubacite jastučić. Izravnajte ga, popunite ćoškove i gotovo! Imate savršen jastučić koji oslikava vašu ličnost, vaše boje, muziku koju volite , ili šta god da je bilo na vašoj omiljenoj majici!

 

 

Izvor : Sa www.diynetwork. com prilagodila Jelena Vukić

Foto : www.diynetwork.com 

 

O nama
Mravinjak je portal namijenjen mladima i svima koji se tako osjećaju. Ovdje ćete naći sve što biste voljeli da znate a nemate koga da pitate.
Jer, nema ni Google uvijek odgovor na sve!
Zato čitajte, pišite, pitajte!

Urednik: Jelena Vukić
Pišite nam
Podijelite sadržaj na: